Tulosta

Tutkimus:
Kryoglobuliini (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
31.5.2021

3656 • S -Kryog

Indikaatiot

Sidekudostautien ja vaskuliittien diagnostiikka. Epäily kiertävistä immunokomplekseista tai myeloomasta.

Suorituspaikka
HUSLAB

Tiedustelut
Fimlab, Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Näyte
10 ml seerumiputki (ei geeliputki) verta ilman antikoagulanttia. 5 ml seerumia. Kokoveri säilytettävä +37 °C:ssa, kunnes seerumi on eroteltu, erotellaan lämpimänä. Seeruminäyte säilytetään ja lähetetään huoneenlämmössä.

Menetelmä
Kryoglobuliinitutkimuksessa näyte inkuboidaan +4°C:ssa ja +37°C:ssa ja verrataan sakan muodostusta. Presipitaattia ei normaalisti muodostu.
Positiivisessa tapauksessa määritetään presipitaatin määrä (g/l).

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin maanantaista perjantaihin. Tulos valmiina 5-12 työpäivän kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
Normaalisti negatiivinen. Positiivisesta näyttestä vastaaan Kryopresitaatin määrä suhteutettuna seerumin määrään (g/l). Kryoglobuliineja on eri tyyppejä: ”Simple type” muodostuu yhdestä immunoglobuliiniluokasta. Sitä tavataan etenkin lymfoproliferatiivisissa tiloissa.

Multippelissa myeloomassa kryoglobuliini on usein monoklonaalisen proteiinin muodostama ja proteiinin määrä on suuri (>1 g/l). ”Mixed type” on usein IgG:n ja IgM:n yhdessä muodostama. Sitä tavataan mm. systeemisissä autoimmuunitaudeissa, lymfoproliferatiivisissa tiloissa, glomerulonefriiteissä, maksataudeissa ja kroonisissa infektioissa. IgM-komponentilla on usein reumafaktori-aktiviteetti. Immuunikompleksien muodostamassa kryoglobuliinissa voi olla myös komplementtikomponentteja ja SLE-tapauksissa esim. tumavasta-aineita. Kryopresipitaatin määrä on tällöin yleensä <1 g/l. Todetun kryopresipitaatin koostumus voidaan selvittää S-Kryopre-tutkimuksella (2159).