Tulosta

Tutkimus:
Kryoglobuliini (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
31.5.2021

3656 • S -Kryog

Indikaatiot

Sidekudostautien ja vaskuliittien diagnostiikka. Epäily kiertävistä immunokomplekseista tai myeloomasta.

Suorituspaikka
HUSLAB

Tiedustelut
Päijät-Häme: näytteiden lajittelu ja lähetys, p. (044 440) 6123.

Näyte
10 ml seerumiputki (ei geeliputki) verta ilman antikoagulanttia. 5 ml seerumia. Kokoveri säilytettävä +37 °C:ssa, kunnes seerumi on eroteltu, erotellaan lämpimänä. Seeruminäyte säilytetään ja lähetetään huoneenlämmössä.

Menetelmä
Kryoglobuliinitutkimuksessa näyte inkuboidaan +4°C:ssa ja +37°C:ssa ja verrataan sakan muodostusta. Presipitaattia ei normaalisti muodostu.
Positiivisessa tapauksessa määritetään presipitaatin määrä (g/l).

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin maanantaista perjantaihin. Tulos valmiina 5-12 työpäivän kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
Normaalisti negatiivinen. Positiivisesta näyttestä vastaaan Kryopresitaatin määrä suhteutettuna seerumin määrään (g/l). Kryoglobuliineja on eri tyyppejä: ”Simple type” muodostuu yhdestä immunoglobuliiniluokasta. Sitä tavataan etenkin lymfoproliferatiivisissa tiloissa.

Multippelissa myeloomassa kryoglobuliini on usein monoklonaalisen proteiinin muodostama ja proteiinin määrä on suuri (>1 g/l). ”Mixed type” on usein IgG:n ja IgM:n yhdessä muodostama. Sitä tavataan mm. systeemisissä autoimmuunitaudeissa, lymfoproliferatiivisissa tiloissa, glomerulonefriiteissä, maksataudeissa ja kroonisissa infektioissa. IgM-komponentilla on usein reumafaktori-aktiviteetti. Immuunikompleksien muodostamassa kryoglobuliinissa voi olla myös komplementtikomponentteja ja SLE-tapauksissa esim. tumavasta-aineita. Kryopresipitaatin määrä on tällöin yleensä <1 g/l. Todetun kryopresipitaatin koostumus voidaan selvittää S-Kryopre-tutkimuksella (2159).