Tulosta

Tutkimus:
Hemoglobiini, ihmisen (kval), ulosteesta (Päijät-Häme)

Luokitus:
Hematologia

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

3813 • F -hHb-O

Indikaatiot

Suolistokanavan verenvuodon osoittaminen, paksunsuolen syövän seulontatutkimus. Ulosteen piilevän veren testaaminen oireisilla potilailla ei ole suositeltavaa, koska negatiivinen testitulos ei sulje verenvuotoa pois.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: eritelaboratorio
Alueen toimipisteet

Pot. esivalmistelu
Ei ruokavaliovaatimusta. Alkoholia sekä särkylääkkeitä tulee välttää kolmen vuorokauden ajan ennen näytteenottoa ja ulostenäytteiden keräyksen ajan.
Seuraavien sairauksien ja tilojen yhteydessä testin tekemistä ei suositella: kuukautiset, vuotavat peräpukamat, virtsatieinfektio, verenvuotoa aiheuttava ummetus. Testaus voidaan suorittaa, kun verenvuotoa ei enää esiinny.

Näyte
Pieni nokare ulostetta korkissa olevalla tikulla näytepurkkiin (Actim Fecal Blood -testi). Näytteet suositellaan otettavaksi kolmena peräkkäisenä päivänä tai eri ulostamiskerroilla. Näytteet säilytetään joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Näytepurkit on toimitettava laboratorioon 7 päivän kuluessa ensimmäisen näytteen otosta. Katso Ulosteen hemoglobiini -potilasohje (Actim Fecal Blood).
Näytettä ei voida analysoida, mikäli näytemäärä on liian suuri.
Jos näyte on nestemäistä, kuivaa näytteenottotikku ensin puhtaalla paperilla, kasta tikku näytteeseen ja siirrä tikku näytepurkkiin.

Menetelmä
Immunokromatografinen menetelmä. Testin herkkyysraja on 50 ug/l.

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin maanantaista perjantaihin

Viitearvot, tulkinta
Negatiivinen / positiivinen

Koska testi osoittaa ihmisen hemoglobiinia, ravinnon häiritsevää vaikutusta ei tarvitse ottaa huomioon. Ulosteessa ei normaalisti ole mitattavia määriä verta. Mikäli ulostesuspensiossa todetaan hemoglobiinia, se antaa viitteitä siitä, että ruuansulatuskanavassa saattaa olla verenvuotoa. Negatiivinen testitulos ei kuitenkaan sulje pois verenvuodon mahdollisuutta.
Testi herkkyysrja on 50 ug/l ulostesuspensiossa, joka vastaa 25 – 50 ug hemoglobiinia/g ulostetta. Tämä vastaa noin 40 µl verta/100 g ulostetta.
Ulosteessa olevat laskennalliset hemoglobiiniarvot riippuvat laimennusputkeen laitetusta ulostemäärästä.

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
3813 | F -hHb-O Ei