Tulosta

Tutkimus:
Fenoli, virtsasta (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
26.5.2021

3938 • U -Fenol

Suorituspaikka

Työterveyslaitos (Helsinki)

Lähete
TTL:n Biomonitorointi -lähete asianmukaisesti täytettynä

Tiedustelut
Päijät-Häme: näytteiden lajittelu ja lähetys, p. (044 440) 6123. 

Näyte
20 ml virtsaa.
Näytteiden keräämiseen ja lähettämiseen tulee käyttää TTL:n laboratoriosta saatavia erikoispestyjä astioita eikä niihin saa lisätä säilöntäainetta. Mikäli näyte kerätään kertakäyttöastiaan, se on siirrettävä välittömästi erikoispestyyn astiaan.

Iltanäyte: Näyte otetaan heti altistavan työvaiheen/työvuoron päätyttyä ja altistumisjakson lopulla. Tulos kuvastaa lähinnä samana päivänä tapahtunutta altistumista.

Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja postitetaan siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja postitetaan seuraavana maanantaina. Lähetys huoneenlämmössä.

Näyte on kontaminaatioherkkä. Työpaikan ilmasta tai työntekijän vaatteista tai iholta astiaan joutunut pöly voi kontaminoida näytteen. Näyte otetaan sen jälkeen, kun työvaatteet on vaihdettu, ja kädet ja virtsaputken suu on pesty

Tekotiheys / kesto
Tulos valmiina kuukauden kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
Altistumattomien viiteraja: 0.2 mmol/l
Toimenpideraja: 1.3 mmol/l

Tarkempia tietoja www.ttl.fi/biomonitorointi

Virhelähteet
Fenolaatteja ja fenyyliyhdisteitä sisätävät lääkeaineet (mm.antiseptiset suun huuhteluaineet) voivat lisätä virtsan fenolipitoisuutta.