Tulosta

Tutkimus:
Hydroksikarbatsepiini (10-) (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

3957 • S -OHKarba

Indikaatiot

Okskarbatsepiinihoidon seuranta määrittämällä sen metaboliitti 10-hydroksikarbatsepiini.

Suorituspaikka
SYNLAB Suomi

Tiedustelut
Ammattilaisten asiakasneuvonta puh. 03 311 77800 arkisin klo 7 – 16

Näyte
1 ml seerumia. Ei geeliputkeen.
Näyte otetaan ennen lääkkeen nauttimista.
Näyte säilyy huoneenlämmössä ja jääkaapissa ainakin 5 vrk. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä
Nestekromatografinen (LC)

Tekotiheys / kesto
Tulos valmiina 2 viikon kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
10-Hydroksikarbatsepiinin terapeuttinen pitoisuus epilepsian hoidossa on 40-139 µmol/l.
Toksisia vaikutuksia saattaa esiintyä pitoisuuksilla yli 158 µmol/l.

Hydroksikarbatsepiinin huippupitoisuus saavutetaan noin 8 tunnissa ja sen eliminaation puoliintumisaika on noin 12 tuntia.
Okskarbatsepiinin terapeuttista aluetta ei ole määritetty, koska se metaboloituu nopeasti elimistössä ja sen osuus kliinisesti vaikuttavasta lääkeaineosuudesta on alle 5 %.

Okskarbatsepiini on epilepsialääke, jota käytetään myös joissakin vaikeissa kiputiloissa. Se muistuttaa rakenteellisesti karbamatsepiinia. Okskarbatsepiinin antikonvulsiivinen teho on yhtä hyvä kuin karbamatsepiinilla, mutta haittavaikutuksia esiintyy vähemmän. Okskarbatsepiini imeytyy nopeasti suun kautta annettuna. Se pelkistyy nopeasti vastaavaksi alkoholiksi, 10-hydroksikarbatsepiiniksi, joka on farmakologisesti aktiivinen ja pääasiallisesti vastaa lääkkeen tehosta.
Okskarbatsepiini metaboloituu 10-hydroksikarbatsepiinin lisäksi myös trans-10,11-dihydroksikarbamatsepiiniksi. 10-hydroksikarbatsepiini sitoutuu plasman proteiineihin 40-60 %:sti, sen puoliintumisaika on noin 12 tuntia, se pitenee munuaisten vajaatoiminnassa ja iäkkäillä. Yli 45 % annoksesta erittyy virtsaan 10 päivän kuluessa. Okskarbatsepiini ei indusoi karbamatsepiinin tavoin maksan oksidatiivisia entsyymejä.
Menetelmässä mitataan ainoastaan 10-hydroksikarbatsepiinin pitoisuus, koska okskarbatsepiinin osuus ja merkitys kliinisen vaikutuksen osalta on vähäinen (pitoisuus 1/15-1/30 10-hydroksi-metaboliitista).

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
3957 | S -OHKarba Ei