Tulosta

Tutkimus:
Eosinofiilisten granulosyyttien kationinen proteiini (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
2.6.2021

4108 • S -ECP

Indikaatiot

Astman diagnostiikka ja hoitovasteen seuranta. Yleisoireita antavat allergiset tilat, erityisesti ruoka-aineallergiat. Altistuskokeet. Eosinofiilisten tilojen seuranta.

Suorituspaikka
SYNLAB Suomi, Espoon toimipiste

Tiedustelut
Päijät-Häme: laboratorion kanslia, p. 044 719 5432.

Näyte
Seerumigeeliputki 5 ml (muoviputki, Greiner Vacuette tuotenro 454078 tai 474071).
Näytettä käännellään viisi kertaa heti ottamisen jälkeen ja näytteen annetaan sitten hyytyä +20 – +24°C:ssa 60-120 min, jonka jälkeen näyte sentrifugoidaan 2000 g, 10 min huoneen lämpötilassa. Seerumi erotetaan toiseen putkeen. Näytteen hyytymisaikaa ei saa ylittää eikä alittaa. Lämpötilalla on suuri merkitys määritystulokseen: korkeassa lämpötilassa (yli +24 °C) soluista vapautuvan ECP:n määrä kasvaa.
Säilytys 1 – 2 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä
Entsyymi-immunologinen (EIA)

Tekotiheys / kesto
Kerran viikossa

Viitearvot, tulkinta
Alle 14 ug/l

Koholla oleva ECP-pitoisuus seerumissa ja kudosnesteessä viittaa kudostuhoon.
Aikuisilla astmapotilailla seerumin ECP-pitoisuudet ovat korkeita ennen hoitoa, Vengen tutkimuksessa ad 60 µg/l. Kun potilaita hoidettiin neljä viikkoa inhaloidulla steroidilla, seerumin ECP-pitoisuudet laskivat arvoihin alle 20 µg/l.
Kystistä fibroosia sairastavilla potilailla on todettu seerumin ECP-pitoisuuksien olevan 56 ± 29 µg/l Kollerin tutkimuksessa. Iällä ei ollut merkitystä ja samassa tutkimuksessa todettiin terveillä seerumin ECP-pitoisuudet 8 ± 3 µg/l. Iho-oireisilla maitoallergisilla lapsilla ennen altistusta todettiin ECP-pitoisuudet 4.1-7.4 µg/l ja altistuksen jälkeen 11.0-22.5 µg/l.

Huomautus
Eosinofiilin aktivoituessa vapautuu kudoksiin ja vereen välittäjäaineita, joista ECP on parhaiten tunnettu. Sen määrä seerumissa, alveolinesteessä ja nenäeritteessä on lisääntynyt astman aktiivisessa vaiheessa ja sen on osoitettu vähenevän hoidon aikana sekä aikuisilla että lapsilla.
Allergista nuhaa sairastavilla on osoitettu nenäeritteessä allergeeni- altistuksen aikana kohonneita ECP-pitoisuuksia – paikallinen glukokortikoidi vähentää ECP:n pitoisuutta nenäeritteessä.
Tähänastiset tutkimukset viittaavat siihen, että seerumin ja kudosnesteiden ECP-määrityksiä voidaan käyttää apuna astman ja allergisten sairauksien diagnostiikassa ja hoitoseurannassa. Myös kystisessä fibroosissa on todettu korkeita seerumin ja syljen ECP-pitoisuuksia.