Tulosta

Tutkimus:
Helicobacter pylori, viljely (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

4117 • Ts-HepyVi

Indikaatiot

Helicobacter pylori -infektioiden (mahakatarri ja siihen liittyvät mahalaukun ja pohjukaissuolen sairaudet) diagnostiikka.

Lähete
Mikrobiologinen pyyntö (atk)

Suorituspaikka
HUSLAB

Tiedustelut
Laboratoriokeskus, puh. (044 719) 5040

Näyte
Gastroskopian yhteydessä mahalaukun limakalvolta (antrumista, corpuksesta ja bulbuksesta; patologiaa varten otettujen palojen vierestä) otetut biopsianäytteet kuljetetaan laboratorioon erityiskuljetusputkessa (Portagerm pylori®) tai tavallisessa Stuart-kuljetusputkessa (Transpocult® tai vastaava, ei kuitenkaan täysin läpinäkymättömässä putkessa, josta biopsiakappaleiden löytäminen on vaikeaa).SIIS LÄPINÄKYVÄ NS.TRANSPOCULT-PUTKI.

Yksi pyyntö riittää, kaikki palat saa laittaa samaan kuljetusputkeen. Jos kuitenkin halutaan tietää tarkemmin, millä alueella infektio on, silloin tulee jokaiselle näytteelle olla oma pyyntö ja kuljetuputki.

Näytteet tulee kuljettaa laboratorioon ensi tilassa. Kuljetusta odotettaessa näytteitä säilytetään jääkaapissa. Näytteiden lähetys kylmäkuljetuksella.

Menetelmä
Viljely erikoiselatusaineilla, tunnistaminen ja herkkyysmääritys.

Tekotiheys / kesto
Viljely tutkivassa laboratoriossa joka päivä (ma-su). Näytteitä lähetetään PHSOTEYstä ma-pe poislukien arkipyhät ja niiden aattopäivät.

Tulokset valmiina n.viikon kuluessa

Huomautus
Suositellaan myös verinäytteen ottamista helikobakteerivasta-ainemääritystä varten. Seeruminäytettä tarvitaan sekä diagnoosin varmistamiseksi että mahdollista taudin seurantaa varten, kts. Helicobacter pylori, vasta-aineet. Kts. myös tutkimus Helicobacter pylori, antigeeni ulosteesta.

Tulkinta
Normaalisti negatiivinen.

Positiivinen tulos on merkki helikobakteeri-infektiosta. Vastauksesta ilmenee myös eristetyn kannan herkkyys metronidatsolille ja klaritromysiinille

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
4117 | Ts-HepyVi Ei