Tulosta

Tutkimus:
Neuronispesifinen enolaasi, seerumista (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
1.6.2021

3434 • S -NSE

Indikaatiot

Vaskulaaristen tai traumaattisten aivovaurioiden laajuuden arviointi. Keuhkojen pienisolusyövän diagnostiikka ja hoidon seuranta. Muiden neuroendokriinisten kasvainten diagnostiikka ja hoidon seuranta.

Suorituspaikka
Fimlab Laboratoriot Oy

Tiedustelut
Päijät-Häme: näytteiden lajittelu ja lähetys, p. (044 440) 6123.

Näyte
1 ml seerumia. Plasma ei sovellu määritykseen. Näyte on fuugattava mahdollisimman nopeasti. Näyte ei saa olla hemolyyttinen.
Näyte voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, mikäli se saadaan varmasti perille näytteenottopäivänä. Näytteen voi säilyttää jääkaapissa ja lähettää kylmälähetyksenä, mikäli se saadaan perille viimeistään 2 vrk kuluessa näytteenotosta. Näyte voidaan pakastaa kerran.

HUOM!
Vastaus tulee arkipäivisin näytteenottopäivän aikana, mikäli näyte ehtii Tampereelle menevään kuljetukseen: aamupäivällä lähtö klo 10:50, vastaus klo 15-16 tai iltapäivällä lähtö klo 15, vastaus klo 19-20. Mikäli vastaus halutaan päivystysaikaan tai muuten kiireellisenä, hoitoyksikön tulee ilmoittaa näytteen kiireellisyydestä laboratorioon puh. 6123 (lajittelu ja näytteiden lähetys) tai päivystävä hoitaja puh. 5428. Tällöin näyte lähetetään Tampereelle taksilla merkinnällä PÄIVYSTYSNÄYTE.

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
KIIREELLISET NÄYTTEET TAKSIKULJETUKSELLA

LÄHETYSOSOITE:
FIMLAB – näytteiden vastaanotto (Fimlabin tavaraliikenne)
Finn-Medi Delta (FM4)
0.krs (ma-pe klo 7-19 ja la klo 8-14)
3.krs (muina aikoina)
Arvo Ylpönkatu 4
C-porras
33520 Tampere

Pakkaustarvikkeet ovat valmiina lajittelussa ’Päivystysaikana lähetettävien näytteiden lähetyspakkaukset’ -laatikossa. Näyte lähetetään huoneenlämmössä styrox-laatikkoon tai Hemoboxiin pakattuna. Huom! Näyte ei saa jäätyä.
Merkitse paketin päälle ”PÄIVYSTYSNÄYTE” ja niittaa ajo-ohje pakettiin taksia varten.
HUOM! Ympyröi osoitetarrasta oikea kerros (katso kelloajat yo. osoitteesta).

Menetelmä
Immunokemiluminometrinen

Tekotiheys / kesto
Päivittäin

Viitearvot, tulkinta
Aikuiset: alle 17 µg/l

Selvästi kohonneita seerumin NSE-arvoja tavataan suurissa aivovaurioissa. Pitoisuus on koholla keuhkojen pienisolusyöpien yhteydessä (80 – 90% potilaista) ja vielä useammin neuroblastoomissa. Seerumitasot korreloivat yleensä hyvin taudin levinneisyyteen ja hoitovasteeseen.

Virhelähteet
Hemolyyttisestä seerumista saadaan virheellisen korkeita arvoja. Mikäli näytteessä todetaan hemolyysiä, vastaukseen liitetään häiriövaikutuksista varoittava huomautus.