Tulosta

Tutkimus:
Hepariinitrombosytopeniatutkimus, verestä (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Hematologia, Hemostaasi- ja trombosyyttitutkimukset

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

4399 • B -HeparTP

Indikaatiot

Epäily hepariinin aiheuttamasta trombosytopeniasta (HIT). Epäily hepariinin aiheuttamasta valtimo- tai laskimotukoksesta.

Suorituspaikka
HUSLAB

Lähete
HUSLAB:n Lähete hyytymistutkimuksia varten

Tiedustelut
Päijät-Häme: näytteiden lajittelu ja lähetys, p. (044 440) 6123. 

Pot. esivalmistelu
Tutkimuspyyntöä tehtäessä pyydetään vastaamaan seuraaviin esitietokysymyksiin: 1. Mitä hepariinivalmistetta potilas on saanut? 2. Koska hepariinihoito alkoi? 3. Onko potilas saanut aikaisemmin hepariinihoitoa? 4. Koska trombosytopenia alkoi? 5. Paljonko trombosyyttimäärä oli ennen hepariinihoidon aloitusta? 6. Paljonko trombosyyttimäärä on nyt tai alhaisimmillaan? 7. Onko potilaalla tromboosia tai ihonekroosia? 8. Onko muita mahdollisia trombosytopenian syitä?

Näyte
EDTA-putki 5/3 ml
Näyte säilyy erottelemattomana huoneenlämmössä 8 h. Jos näytettä ei voida toimittaa määritettäväksi 8 h sisällä, näyte on sentrifugoitava (15 min, 2000 g), plasma eroteltava kahteen muoviputkeen ja pakastettava. Lähetys pakastettuna.

Menetelmä
Hepariinin indusoimien vasta-aineiden osoitus potilaan plasmasta ELISA-tekniikalla (ns. HPIA-testi, Anti-heparin-PF4 antibodies by enzyme immunoassay).

Tekotiheys / kesto
Tulos valmiina 3-5 päivän kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
Hepariinivasta-aineita on voitu osoittaa noin 1-5%:lla potilaista tavanomaisen hepariinihoidon aikana ja harvemmin pienimolekyylistä hepariinia saavilla potilailla. Osalla immunisoituneista potilaista hepariinin anto johtaa trombosytopeniaan ja tromboositaipumukseen (hepariinin indusoima trombosytopenia, HIT tyyppi II). Akuutissa vaiheessa lääkkeestä riippuvien vasta-aineiden osoitus voi jäädä negatiiviseksi. Tällöin on suositeltavaa tutkia vasta-aineet uudelleen 1-2 viikon kuluessa trombosytopenian toteamisesta.
ELISA-testi (HPIA, Anti-heparin-PF4 antibodies by enzyme immunoassay) mittaa IgG-, IgM- ja IgA-luokan vasta-aineiden esiintymistä hepariini-PF4-kompleksia vastaan, mutta ei muita mahdollisia hepariinin muodostamia komplekseja kohtaan.

Tutkimuksesta annetaan lausunto.