Tulosta

Tutkimus:
Kolesteroli (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
31.5.2021

4515 • fP-Kol

Indikaatiot

Hyperlipidemioiden diagnostiikka ja hoidon seuranta.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio, p. (044 729) 7944.

Pot. esivalmistelu
Suositellaan 10-12 tunnin paastoa.

Näyte
0.5 ml paastoplasmaa (litiumhepariinigeeliputki).

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä näytteenottopäivänä. Näyte säilyy jääkaapissa sentrifugoituna primaariputkessa enintään 7 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Näytettä ei saa ultrafuugata.

Menetelmä
Entsymaattinen fotometrinen menetelmä.

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta
Alle 5.0 mmol/l (Dyslipidemian käypä hoito ‐suositus, 4/2013)

Tyypin II ja III sekä joskus myös tyypin V hyperlipidemioissa seerumin kolesterolipitoisuus on koholla. Sekundaarisesti kohonneita seerumin kolesteroliarvoja esiintyy ylipainoisilla, hypertoonikoilla ja graviditeetin sekä menopaussin aikana. Runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävä dieetti nostaa seerumin kolesterolitasoa. Voimakasta kolesterolipitoisuuden nousua esiintyy myös sappistaasin ja nefroottisen syndrooman yhteydessä. Hypotyreoosissa kolesteroli on kohonnut lähes säännönmukaisesti, kihtiin ja uremiaan liittyy myös usein seerumin kolesterolin lisääntyminen.

Alentuneita kolesteroliarvoja tavataan malnutrition, kasvisdieetin, kuumeen, monien kroonisten tautien, karsinooman, maksakirroosin, raudan-, B12-vitamiinin- ja foolihappopuuteanemian yhteydessä. Aktiivisessa hypertyreoosissa seerumin kolesterolitaso on alhainen.

Virhelähteet
Näytteen ikteria tai voimakas hemolyysi estää näytteen analysoinnin. Harvinaisissa tapauksissa potilaan gammopatia (erityisesti Waldenströmin makroglobulinemia) voi häiritä analyysiä.