Tulosta

Tutkimus:
Kolesteroli, high density lipoproteiinit (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
31.5.2021

4516 • fP-Kol-HDL

Indikaatiot

Koronaaritaudin riskitekijöiden arviointi. Hyperlipidemioiden selvittely.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio, p. (044 729) 7944.

Pot. esivalmistelu
Suositellaan 10-12 tunnin paastoa.

Näyte
0.5 ml paastoplasmaa (litiumhepariinigeeliputki)

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä näytteenottopäivänä. Näyte säilyy jääkaapissa sentrifugoituna primaariputkessa enintään 7 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Näytettä ei saa ultrafuugata.

Menetelmä
Entsymaattinen fotometrinen menetelmä.

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta
Miehet yli 1.0 mmol/l
Naiset yli 1.2 mmol/l
Dyslipidemian käypä hoito ‐suositus, 4/2013)

Merkittävää ikävaihtelua ei ole todettu. Lapsilla esiintyy yleensä samantasoisia arvoja kuin naisilla. Alhaisia HDL-kolesteroliarvoja esiintyy koronaaritautipotilailla, uremiassa, tyyppi II:n sokeritaudissa, hypertriglyseridemioiden yhteydessä ja menopaussissa. HDL-tasoa alentaa lisäksi vähäinen fyysinen aktiviteetti, ylipaino ja tupakointi.

HDL-kolesterolitasoa kohottavia tekijöitä ovat runsas liikunta, kohtalainen alkoholinkäyttö ja eräät lääkeaineet kuten fenytoiini sekä estrogeeniterapia. Myös tasapainossa olevassa insuliinihoitoisessa diabeteksessä tavataan korkeita arvoja.

Virhelähteet
Näytteen ikteria estää näytteen analysoinnin. Vapaiden rasvahappojen, immunoglobuliinien tai denaturoituneiden proteiinien korkeat pitoisuudet voivat aiheuttaa virheellisen korkeita HDL-tuloksia. Maksan toimintahäiriöissä myös lipidimetabolia häiriintyy; näin ollen HDL- ja LDL-tulosten käyttö diagnostiikan apuna on kyseenalaista. Harvinaisissa tapauksissa potilaan gammopatia (erityisesti Waldenströmin makroglobulinemia) voi häiritä analyysiä.