Tulosta

Tutkimus:
Uraatti, plasmasta (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

4533 • P -Uraat

Indikaatiot

Kihdin diagnostiikka

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio, p. (044 729) 7944.

Näyte
1 ml plasmaa (litiumhepariinigeeliputki).

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä näytteenottopäivänä. Näyte säilyy jääkaapissa sentrifugoituna primaariputkessa enintään 7 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä
Entsymaattinen, fotometrinen mittaus.

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta
Naiset 18-49 v: 155 – 350 umol/l
Naiset 50 v – : 155 – 400 umol/l
Miehet 18 v – : 230 – 480 umol/l
Lapset 0-15 v: 120 – 340 umol/l
(Aikuisten viitearvot: Yhteispohjoismainen NORIP-viitearvohanke v. 1999-2003, lasten viitearvot HUSLAB)

Kohonneita plasman uraattipitoisuuksia tavataan kihdin yhteydessä. Myös lisääntyneeseen uraatin muodostukseen (sytoproliferatiiviset tilat, kuten leukemia, polysytemia, anemia perniciosa, myeloma, makroglobulinemia, nopeasti kasvavat maligniteetit) ja häiriintyneeseen erittymiseen (munuaisinsuffisienssi, hyperkalsemia, hypertonia, myksödeema, tiatsidihoito, asidoosi) liittyy kohonneita seerumin uraattiarvoja. Sytostaatti- ja sädehoito nostavat seerumin ja virtsan uraatti-pitoisuuksia.

Hypourikemiaa tavataan tiloissa, joissa uraatin muodostuminen on vähentynyt (allopurinolihoito, vaikea maksasairaus, hereditaarinen ksantinuria), puriiniköyhän dieetin ja lisääntyneen virtsaanerittymisen yhteydessä (salisylaatit, probenesidi, kortisoni, fenyylibutatsoni) sekä Fanconin syndroomassa. Hypourikemiaa esiintyy myös SIADH-syndroomassa (antidiureettisen hormonin väärä eritys).

Virhelähteet
Näytteen ikteria tai voimakas hemolyysi estää määrityksen. Harvinaisissa tapauksissa potilaan gammopatia (erityisesti Waldenströmin makroglobulinemia) voi häiritä analyysiä. Tietyt lääkeaineet (kalsiumdobesilaatti, urikaasi, puriinijohdannaiset, etamsylaatti) voivat myös myös häiritä analyysiä.