Tulosta

Tutkimus:
Sikiön kehityshäiriöiden seulonta, 2. trimesteri (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
1.6.2021

4550 • S -Tr2Seul

Indikaatiot

Trisomia riskin toteaminen sekä suomalaistyyppisen munuaistaudin ja avoimen selkäydinkohjunseulonta raskausviikoilla 15+0 – 16+6. Tutkimusta ei voi käyttää geminiraskauden yhteydessä.

Suorituspaikka
ISLAB

Lähete
ISLAB:n Down-2-trimester-seulonta-ISLAB-061 -lähete asianmukaisesti täytettynä. Lähetteen täyttää PHKS:n äitiyspoliklinikka. Äitiyspoliklinikka tekee sähköisen tutkimuspyynnön näytteenottoa varten.

HUOM! Mikäli halutaan vain raskaudenaikainen S -AFP -määritys, tulee se kirjata selkeästi paperilähetteeseen (ei tarvitse erikseen soitella ISLABiin)!

Tiedustelut
Fimlab, Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800 

Näyte
1 ml seerumia. Näyte suositellaan otettavaksi maanantai ‐ tiistai, mieluiten iltapäivällä laboratorion aukioloajan mukaan. PHKS:ssä näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna kerran viikossa torstaisin ISLAB:iin.

Menetelmä
Riskifaktori lasketaan äidin iän, painon, raskausviikon, seerumin alfa-1-fetoproteiinin (S -AFP) ja vapaa koriongonadotropiini-B-alayksikön (S -hCG-B-V) avulla.

Tekotiheys / kesto
Analysoidaan ISLAB:ssa kerran viikossa keskiviikkoisin. Tulos valmiina kahden viikon kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
Sikiön 21-trisomian riski katsotaan suurentuneeksi (positiivinen seulontatulos), mikäli se on suurempi kuin 1:250.

PHKS:n äitiyspoliklinikka ilmoittaa tuloksesta äidille, antaa ajan perinnöllisyysneuvontaan ja mahdollisiin jatkotutkimuksiin. Kromosomisto voidaan varmentaa istukka- tai lapsivesinäytteen avulla.