Tulosta

Tutkimus:
Veriryhmävasta-aineet, seulonta (Päijät-Häme)

Luokitus:
Verikeskus

Käyttöönottopäivä:
26.5.2021

4577 • P -VRAb-O

Indikaatiot

Kaikki todennäköiset verensaajat.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: verikeskus puh. (044 719) 5429

Näyte
6 ml EDTA-putki. Näyte säilyy 5 vrk jääkaapissa. Alle 6 kk:n ikäisiltä lapsilta määritys voidaan tehdä mikro-EDTA-putkesta.

Potilaan tunnistaja kirjoittaa nimensä selkeästi tutkimustarraan.

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Jos tunnistuksen suorittaa joku muu kuin laboratorion näytteenottaja, merkitään tunnistajan nimi tutkimuksen kommentteihin.

Menetelmä
Punasolujen agglutinaatio.

Positiivisissa löydöksissä verikeskus tekee tunnistuksen itse tai pyytää tarvittaessa varaSPR-näytteen (0127), jos vasta-ainetunnistus ei ole voimassa. Lisäksi pyydetään tiedot potilaan verentarpeesta, diagnoosista ja lääkityksestä. Näissä tapauksissa ähetetään vasta-aineiden tunnistusta varten Helsinkiin SPR Veripalveluun.

Tekotiheys / kesto
Tutkimus suoritetaan kaikkina vuorokauden aikoina. Vasta-aineseulonnan suoritusta varten on varattava aikaa vähintään 30 minuuttia siitä, kun näyte on laboratoriossa.

Huomautus
Positiivisissa vasta-ainetapauksissa Veriryhmä ja verensiirrot -lomakkeeseen tulee merkintä todetusta veriryhmävasta-aineesta. Verensiirtoa ei saa tehdä ennen kuin vastaus vasta-aineen tunnistuksesta on saatu, poikkeuksena hätätapaukset.

RhD-negatiivisten raskaana olevien tai muun syyn vuoksi anti-D-suojauksen saaneiden vasta-ainetunnistus voidaan tietyissä tapauksissa tehdä omassa verikeskuksessa. Tällöin verikeskus tilaa vastausta varten tutkimuksen P -VaD (9950).