Tulosta

Tutkimus:
Glutamyylitransferaasi (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

4597 • P -GT

Suorituspaikka

Päijät-Häme: kemian laboratorio, p. (044 729) 7944.

Näyte
1.0 ml plasmaa (Li-hepariinigeeliputki)

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä näytteenottopäivänä. Säilytys jääkaapissa sentrifugoituna primääriputkessa enintään 7 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä
Entsymaattinen / fotometrinen määritys. Kineettinen mittaus IFCC:n suosituksen mukaan.

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta

Naiset aikuiset             alle 40 U/l
Miehet aikuiset alle 60 U/l

(Niemelä O, Danielsson J. Maksa-arvojen viiterajat tarkistettava. Duodecim 2015; 131:1124-6)

Vastasyntyneillä ja etenkin keskosilla tavataan 2-5 kertaa korkeampia GT-aktiivisuuksia kuin aikuisilla. Tämän jälkeen aktiivisuus laskee ja pysyy aikuisten arvojen alapuolella puberteettiin asti.

P-GT nousee herkästi erilaisten indusoivien tekijöiden vaikutuksesta, intra- ja ekstrahepaattisen sappistaasin sekä maksametastaasien yhteydessä. GT-aktiivisuus kohoaa myös hepatiitissa, tosin hitaasti, mutta saattaa pysyä korkeana viikkoja akuutin hepatiitin kliinisen vaiheen jälkeen. Kohonneita arvoja tavataan aina kroonisen hepatiitin ja rasvamaksan yhteydessä.

Alkoholisteilla tavataan korkeita seerumin GT-arvoja, jotka normalisoituvat parissa viikossa alkoholin käytön lopettamisen jälkeen. Monet lääkeaineet, kuten fenytoiini, barbituraatit ja dekstropropoksifeeni, nostavat GT-arvoja.

Pitkäaikaista nousua tavataan seuraavissa tiloissa: akuutti pankreatiitti, sydäninfarkti ja -insuffisienssi, keuhkoinfarkti. Nousua todetaan myös eräissä muissa sairauksissa: pneumonia, cor pulmonale, diabetes mellitus, colitis ulcerosa ja bronkuskarsinooma

Virhelähteet
Ikteria ja hemolyysi estää määrityksen. Harvinaisissa tapauksissa potilaan gammopatia (erityisesti Waldenströmin makroglobulinemia) voi häiritä analyysiä.