Tulosta

Tutkimus:
Magnesium (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
1.6.2021

4601 • P -Mg

Suorituspaikka

Päijät-Häme: kemian laboratorio, p. (044 729) 7944.

Näyte
1 ml plasmaa (Li-hepariinigeeliputki)

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä näytteenottopäivänä. Näyte säilyy jääkaapissa sentrifugoituna primaariputkessa enintään 7 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä
Fotometrinen

Tekotiheys / kesto
Arkisin

Viitearvot, tulkinta

Lapset, alle 1 kk 0.5 – 1.1 mmol/l

1 – 2 kk 0.6 – 1.0 mmol/l

3 kk – 17 v 0.7 – 1.0 mmol/l

Aikuiset, yli 18 v 0.71 – 0.94 mmol/l

(Aikuiset: Yhteispohjoismainen NORIP-viitearvohanke v. 1999-2003 / Lapset:HUSLAB)

Hypomagnesemiaa voi esiintyä malnutrition ja suoliston sairauksien sekä toimintahäiriöiden yhteydessä (esim. colitis ulcerosa, enteriitit, suoliresektion jäl­kitila, malabsorptio, pitkäaikainen ripuli, steatorrhea). Diureetit (paitsi kaliumia säästävät) ja alkoholi lisäävät magnesiumin eritystä virtsaan ja siten synnyt­tävät hypomagnesemiaa. Hyperaldosteroinismin, hypoparaty­reoi­dismin, diabeteksen, Bartterin syndrooman, aminoglykosidihoidon, luuston voimakkaan resynteesin, tubulaarisen asidoosin ja tubulusvaurioiden yhteydessä tavataan hypomagnesemiaa. Intravenöösin nutrition aikana hypomagnesemia kehittyy helposti, ellei magnesiumsubstituutiota ole. Hypermagnesemiaa voi esiintyä metabolisessa asidoosissa ja joskus munuaisinsuffisienssipotilailla, etenkin magnesiumpitoisen antasidihoidon aikana.

Runsaan magnesiumin saannin aikana virtsaan erittyvä magnesium lisääntyy, puutteen aikana se taas vähenee. Hyperkalsemia ja diureetit lisäävät virtsan magnesiumpitoisuutta, samoin runsas natriumin eritys.

Virhelähteet
Näytteen ikteria ja voimakas hemolyysi estää määrityksen. Harvinaisissa tapauksissa potilaan gammopatia (erityisesti Waldenströmin makroglobulinemia) voi häiritä analyysiä.