Tulosta

Tutkimus:
Erytropoietiini, lapsivedestä (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
26.5.2021

4708 • Am-EPO

Indikaatiot

Sikiön kroonisen hapenpuutteen arviointi.

Suorituspaikka
HUSLAB, Naistenklinikan laboratorio puh. 09-471 72942

Tiedustelut
Päijät-Häme: näytteiden lajittelu ja lähetys, p. (044 440) 6123. 

Näyte
2 ml lapsivettä otetaan 4 ml Vacuetten lisäaineettomaan näyteputkeen (454001, Marela-koodi: K703063). Miniminäytemäärä 1 ml. Näyte on toimitettava laboratorioon välittömästi.
Lähetys huoneenlämpöisenä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä
Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin (ma – pe)

Viitearvot, tulkinta
Normaali: alle 3 IU/l
Raja-arvo: 3 – 27 IU/l
Patologinen: yli 27 IU/l

Lapsiveden erytropoietiinipitoisuuden (Am-EPO) määrittäminen on osoittautunut hyödylliseksi sikiön kroonisen hapenpuutteen toteamisessa. Hapen puute on tärkein EPO- synteesin stimuloija. Sikiöllä EPO syntetisoituu pääosin maksassa ja aikuisella lähes kokonaan munuaisissa. EPO ei läpäise istukkaa, ja näin ollen kohonnut sikiön EPO- pitoisuus kuvastaa kohdunsisäistä kroonista hapenpuutetta.

Komplisoituneissa raskauksissa, kuten insuliinihoitoisilla diabeetikoilla ja pre-eklampsiaa tai hypertensiota sairastavilla tavataan merkittävästi useammin korkeita (patologisia) EPO-pitoisuuksia verrattuna terveiden synnyttäjien pitoisuuksiin. Am-EPO-pitoisuudet korreloivat hyvin sikiön seerumin EPO-pitoisuuksien kanssa. Am-EPO kannattaa usein määrittää samalla, kun diabeetikoille ja ennenaikaisesti elektiivisesti synnytettäville tehdään lapsivesipunktio sikiön keuhkojen kypsyyden määrittämiseksi tai lapsivesipunktio tehdään veriryhmäimmunisaation takia.