Tulosta

Tutkimus:
HLA-Nivelreuma, DNA-tutkimus (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Genetiikka

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

4801 • B -HLAReu

Indikaatiot

Tiettyihin HLA-alleeleihin liittyy kohonnut tai alentunut tautialttius, esimerkiksi useisiin autoimmuunitauteihin liittyy vahva HLA-assosiaatio. HLA-tutkimusta voidaan käyttää diagnostiikan tukena sekä perinnöllisen riskin arvioinnissa.

Suorituspaikka
Veripalvelu (SPR)

Lähete
HLA/Tautiassosiaatio/farmakogenetiikka -lähete

Tiedustelut
Fimlab, Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800.

Näyte
6 ml EDTA-verta. Näytteen säilytys ja lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä
SSO

Tekotiheys / kesto
Tulos valmiina 2 viikon kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
Lausunto

Tiettyihin HLA-alleeleihin tiedetään liittyvän kohonnut tai alentunut alttius sairastua eri tauteihin. HLA-alleeli voi myös liittyä taudin vakaavuusasteeseen.

Epäiltäessä HLA:han liittyvää tautia, kannattaa potilaan tutkimuksiin sisällyttää HLA-tutkimus. HLA-tulosta voidaan käyttää diagnostiikan tukena ja perinnöllisten riskien arvioinnissa. Suomalainen väestö on geeniperimältään suhteellisen homogeeninen, joten tunnetusti vahvat HLA-tautiassosiaatiot ovat Suomessa tavallisesti erityisen voimakkaita.

Seropositiivista nivelreumaa sairastavista potilaista 60 prosenttia on HLA-DRB1*04-positiivisia. Positiivinen tutkimustulos HLA-DRB1*04-allotyypin suhteen tukee nivelreumadiagnoosia, mutta ei yksin ole diagnostinen, koska kyseinen allotyyppi esiintyy noin 15 prosentilla normaaliväestössä. HLA-DRB1*01-allotyypin on todettu assosioituvan lievempään nivelreuman muotoon.

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
4801 | B -HLAReu Ei