Tulosta

Tutkimus:
Prostataspesifinen antigeeni (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
2.6.2021

4869 • P -PSA

Indikaatiot

Prostatasyövän diagnostiikka ja hoidon seuranta.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio

Pot. esivalmistelu
Prostatan biopsian tai kirurgisen toimenpiteen jälkeen näyte suositetaan otettavaksi vasta kahden viikon kuluttua. Myös prostatan palpaatio ja ejakulaatio voivat ohimenevästi nostaa PSA-pitoisuutta.

Näyte
1 ml plasmaa (Li-hepariinigeeliputki)

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä 5h kuluessa näytteenotosta. Säilytys jääkaapissa sentrifugoituna primaariputkessa enintään 7 vrk (HUOM! PSA-V säilyy jääkaapissa vain 1 vrk). Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna. Näytteen saa pakastaa vain kerran.

Menetelmä
Elektrokemiluminometrinen (ECLIA)

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta

Alle 50 v      < 2.5 ug/l
50 – 59 v     < 3.5 ug/l
60 – 69 v     < 4.5 ug/l
70 – 79 v     < 6.5 ug/l

(Eturauhassyövän Käypä hoito-suositus 2014)

Eturauhasen biopsia ja kystoskopia voivat selvästi nostaa PSA-arvoja

Vapaan PSA:n osuus on pienempi prostatasyövässä kuin hyvänlaatuisessa prostatan liikakasvussa. Mittaamalla vapaa ja kokonais-PSA samasta näytteestä voidaan parantaa PSA-määrityksen syöpäspesifisyyttä. Laboratorio määrittää ilman erillistä pyyntöä vapaan PSA:n niistä näytteistä, joissa kokonais-PSA on iästä riippumatta välillä 2.0 – 15 ug/l.

Kokonais-PSA:n ollessa koholla vapaan PSA:n osuus on prostatan hyvänlaatuista liikakasvua sairastavilla potilailla useimmiten yli 15% (0.15). Suomen Urologiyhdistyksen kokoaman aineiston mukaan PSA-pitoisuuden ollessa 4-10 ug/l ja vapaan PSA:n osuuden ollessa 10-15% (0.10-0.15), eturauhassyövän riski on 28 %. Kun PSA-pitoisuus on 4-10 ug/l ja vapaan PSA:n osuus alle 10% (0.10), syöpäriski on yli 50%.

Virhelähteet
Biotiini häiritsee määritystä. Potilailta, jotka saavat suuria biotiiniannoksia (>5 mg/päivä), näytettä ei tulisi ottaa ennen kuin on kulunut 8 tuntia edellisestä biotiiniannoksesta.