Tulosta

Tutkimus:
Pemfigoidi, BP180-antigeeni, vasta-aineet (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
1.6.2021

4963 • S -PemfiAb

Indikaatiot

Ihon rakkulatautien, erityisesti pemfigoidin erotusdiagnostiikka.

Suorituspaikka
HUSLAB

Lähete
Mikrobiologinen tutkimuspyyntö (ATK)

Näyte
0,5 ml seerumia.

Menetelmä
Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Antigeenina on rekombinanttitekniikalla valmistettu ihmisen BP180-proteiinin (tyypin XVII kollageeni) NC16A-osa.

Tekotiheys / kesto
Kerran kahdessa viikossa. Tulos valmiina 5-15 työpäivän kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
<9 U/ml normaali

Pemfigoidissa (BP), pemfigus gestationiksessa (PG) ja hankitussa epidermolysis bullosa-taudissa (AEB) valtaosalla potilaista on nk. ihon epiteelin ”tyvikalvo” -vasta-aineita (S -IhotAb; kts. S -IhoAb), jotka todetaan epäsuoralla immunofluoresenssimenetelmällä.

BP- ja PG-taudeissa tärkeimmät autoantigeenit ovat keratinosyyttien hemidesmosomien BP230 (BPAg1) ja BP180 (BPAg2)-proteiinit. BP180 (tyypin XVII kollageeni) on solun pintaproteiini, joka kiinnittää keratinosyytit ihon tyvikalvoon. Autovasta-aineet kohdistuvat yleisimmin sen NC16A-osaan, mutta voivat kohdistua myös muihin rakenteisiin (esim. arpipemfigoidissa solun ulkoisen osan C- terminaalialueeseen).

AEB-taudissa taas tärkeä autoantigeeni on tyypin VII kollageeni, joka kiinnittää ihon tyvikalvon dermikseen. IF- testissä erilaisia tyvikalvoalueen vasta-aineita on vaikea erottaa toisistaan.

EIA-testi, jossa antigeenina käytetään BP180-proteiinin NC16A-osaa tarjoaa spesifin ja herkän menetelmän BP- ja PG- tautien diagnostiikkaan. BP180-vasta-aineet soveltuvat taudin aktiviteetin seurantaan IF-tutkimusta paremmin. Osa potilaista ei muodosta BP180-vasta-aineita. Negatiivinen tulos ei sulje pois pemfigoidia.