Tulosta

Tutkimus:
Hemoglobiini-A1c, glykoitunut (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

6128 • B -HbA1c

Indikaatiot

Diabeteksen hoitotasapainon seuranta.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio, p. (044 729) 7944.

Näyte
3 ml EDTA-verta (lapsilta vähintään 0.25 ml EDTA-verta Microtainer-putkeen).

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä näytteenottopäivänä. Säilytys jääkaapissa kokoverenä 7 vrk. Näytteen voi tarvittaessa pakastaa kerran.
HUOM! Näyte on analysointikelpoinen 3 vrk huoneenlämmössä säilytettynä.

Menetelmä
Immunokemiallinen määritys.

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta
Alle 39 mmol/mol (Käypä hoito -suositus 3/2016)

Koholla oleva HbA1c-tulos viittaa epätasapainossa olevaan diabetekseen. Diabeteksen hoitotasapaino voidaan arvioida hyväksi, jos HbA1c on oraalista lääkitystä käyttävillä alle 53 mmol/mol ja insuliinia käyttävillä alle 53-58 mmol/mol. Hoitotasapaino on huono, jos tulos on yli 69-75 mmol/mol.
Glukoosiaineenvaihdunnan häiriöitä voidaan luokitella seuraavasti: alle 39 mmol/mol normaali, 39-47 mmol/mol heikentynyt sokerinsieto/ suurentunut paastoarvo, yli 48 mmol/mol diabetes.
HbA:n glykoituminen on ei-entsymaattinen reaktio ja se riippuu pääasiassa vallitsevasta veren glukoosipitoisuudesta. HbA1c:n taso kuvastaa diabeteksen tasapainoa keskimäärin näytteenottoa edeltävän 2-8 viikon ajalta, eikä se välttämättä vastaa sen hetkistä veren glukoositasoa. Glukoositasapainon korjautuessa HbA1c alkaa alentua 10-20 päivän kuluessa, ja hyvässä tasapainossa aleneminen voi jatkua 2-3 kuukauden ajan.

Virhelähteet
Punasolujen elinikään vaikuttavat tekijät, kuten hemoglobiinivariantit (HbSS, HbCC tai HbSC), hemolyyttiset sairaudet, homotsygoottinen sirppisoluanemia, raskaus, verenvuodot tai verensiirrot voivat vaikuttaa tulokseen oleellisesti, eikä HbA1c:tä tulisi näissä tapauksissa käyttää potilaan seurannassa eikä diabeteksen diagnosoinnissa. Myös korkea HbF-osuus (>10%) aiheuttaa virheellisen matalia HbA1c-tuloksia.

Huomautus
Vastauksena annetaan uuden käytännön mukainen mmol/mol -tulos (mmol HbA1c/mol Hb). Vanhan %- ja uuden mmol/mol-yksikön väliset muuntokaavat: B ‐HbA1c(mmol/mol) = 10.93 x B ‐GHb-A1c(%) – 23.50
B ‐GHb-A1c(%) = 0.0915 x B ‐HbA1c(mmol/mol) + 2.15 . Muunnostaulukko tulosten muuttamiseksi saadaan tästä.