Tulosta

Tutkimus:
Karsinoembryonaalinen antigeeni (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
28.5.2021

6363 • P -CEA

Indikaatiot

Kolorektaalikarsinoomapotilaiden seuranta, jos ennen hoitoa on todettu kohonnut S-CEA. Määrityksestä voi olla apua haiman ja sappiteiden syöpien seurannassa sekä joissakin diagnostisissa ongelmatapauksissa.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio

Näyte
1 ml plasmaa (litiumhepariinigeeliputki)

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä näytteenottopäivänä. Säilytys jääkaapissa sentrifugoituna primääriputkessa enintään 7 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Tutkimusta ei voi tehdä lisäpyyntönä aiemmin otetusta näytteestä, vaan aina on haettava uusi näyte analysointia varten.

Menetelmä
Elektrokemiluminometrinen (ECLIA).

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta
Alle 4.7 µg/l
(terveet henkilöt, reagenssivalmistajan 352 henkilön viiteotos)

CEA on hyvä tuumorimarkkeri kolonin ja rektumin, haiman, sappiteiden ja kilpirauhasen medullaarisen syövän yhteydessä, sekä kohtalaisen hyvä keuhko-, rinta-, kohtu- ja munasarjasyövissä.

Jos CEA-arvo on ollut koholla ennen primäärihoitoja, on se käyttökelpoinen hoidon tehokkuutta arvioitaessa, metastasointia tai residivointia epäiltäessä, diagnostisissa ongelmatapauksissa (erityisesti tuntematonta primäärituumoria tai metastaasia identifioitaessa) sekä erityisissä tapauksissa myös syöpää epäiltäessä.

CEA:n diagnostista merkitystä voidaan lisätä ongelmatapauksissa, jos sitä käytetään yhdessä muiden tuumorimarkkereiden kanssa. Alle viitearvojen olevat CEA-arvot eivät sulje pois syöpää, eivätkä yksittäiset kohonneet arvot välttämättä merkitse malignia tautia.

CEA-arvot voivat olla koholla benigneissä sairauksissa, esim. keuhko- ja paksusuolen tulehduksissa, pankreatiitissa sekä sappistaasissa. Tupakointi saattaa kohottaa CEA-arvoja. Tällaisissa tilanteissa CEA-arvot harvoin kohoavat yli 20 µg/l.

Virhelähteet
Biotiini häiritsee määritystä. Potilailta, jotka saavat suuria biotiiniannoksia (>5 mg/päivä), näytettä ei tulisi ottaa ennen kuin on kulunut 8 tuntia edellisestä biotiiniannoksesta.