Tulosta

Tutkimus:
CA 12-5 Antigeeni (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
26.5.2021

6364 • P -CA12-5

Indikaatiot

Munasarjasyövän diagnostiikka ja hoidon seuranta. Muiden gynekologisten syöpien diagnostiikka ja hoidon seuranta, erityisesti kliinisissä ongelmatapauksissa.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio, p. (044 729) 7944.

Näyte
1 ml plasmaa (litiumhepariinigeeliputki)

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä näytteenottopäivänä. Säilytys jääkaapissa sentrifugoituna primääriputkessa enintään 3 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä
Elektrokemiluminometrinen (ECLIA)

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta
Alle 35 kU/l
(terveet henkilöt, reagenssivalmistajan 352 henkilön viiteotos)

P-CA12-5 pitoisuus on koholla n. 80-90 %:lla munasarjasyöpää sairastavista potilaista. Useimmin pitoisuudet kohoavat serooseissa karsinoomissa ja laajalle levinneissä III-IV levinneisyysasteen munasarjasyövissä. Korkea plasmapitoisuus ennen hoitoa viittaa huonoon ennusteeseen. Mikäli potilaalla on todettu kohonnut P-CA12-5 pitoisuus, seurannassa plasmapitoisuuksien muutokset vastaavat kliinistä taudinkulkua yli 90%:sti.
P-CA12-5 pitoisuus saattaa nousta myös eräissä muissa syöpätyypeissä (muut gynekologiset maligniteetit, gi-kanavan syövät sekä rinta-, eturauhas-, keuhko- ja haimasyövät). Kohdun runko-osan syövän seurannassa määrityksestä voi olla myös kliinistä hyötyä.
P-CA12-5 antigeeni on varsin epäspesifinen syöpämarkkeri, koska antigeenia tavataan normaalisti sisägenitaalialueella. Erityisen suuria pitoisuuksia tavataan serooseissa munasarjakystissa, musinoottisissa pitoisuudet ovat pienempiä. Kohonneita (100-200 kU/l) pitoisuuksia tavataan myös vaikeissa gynekologisissa infektioissa, endometrioosissa, maksakirroosissa, peritoniitissa ja muissa intra-abdominaalisissa tulehdusprosesseissa.

Virhelähteet
Biotiini häiritsee määritystä. Potilailta, jotka saavat suuria biotiiniannoksia (>5 mg/päivä), näytettä ei tulisi ottaa ennen kuin on kulunut 8 tuntia edellisestä biotiiniannoksesta.