Tulosta

Tutkimus:
CA 19-9 Antigeeni (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
26.5.2021

6366 • P -CA19-9

Indikaatiot

Haiman, sappiteiden, maksan, vatsalaukun ja paksunsuolen syöpien diagnostiikka ja hoidon seuranta. Näissä taudeissa saattavat nousta sekä CA19-9 että CEA, tai vain toinen. Ennen hoitoa tehty molempien markkerien määritys kertoo, kumpaa kannattaa käyttää seurannassa.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio

Näyte
1 ml plasmaa (litiumhepariinigeeliputki)

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä näytteenottopäivänä. Säilytys jääkaapissa sentrifugoituna primääriputkessa enintään 7 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä
Elektrokemiluminometrinen (ECLIA)

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta
Alle 27 kU/l (reagenssivalmistajan 381 henkilön viiteotos)

CA19-9 on koholla noin 80%:ssa haima-, 70%:ssa sappiteiden, 50%:ssa maksa-, 50-70%:ssa vatsalaukun, ja 50-60%:ssa paksunsuolen syöpiä. Pitoisuudet ovat useammin koholla ja korkeammalla tasolla metastasoineissa kasvaimissa. Pitoisuustasojen muutokset korreloivat hoitovasteeseen.

CA19-9 saattaa kohota haima- ja sappiteiden tulehduksissa, hepatiiteissa, maksakirroosissa ja -nekroosissa (arviolta 20-30 %:lla potilaista).

Virhelähteet
Biotiini häiritsee määritystä. Potilailta, jotka saavat suuria biotiiniannoksia (>5 mg/päivä), näytettä ei tulisi ottaa ennen kuin on kulunut 8 tuntia edellisestä biotiiniannoksesta.