Tulosta

Tutkimus:
Adrenokortikotropiini-koe, vastasyntyneet (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
24.5.2021

7003 • Pt-ACTH-R4

Indikaatiot

Epäily lisämunuaisten vajaatoiminnasta vastasyntyneillä tai tilapäisessä lisämunuaisten vajaatoiminnassa lisämunuaisfunktion normalisoitumisen kontrollointi.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio, p. (044 729) 7944.

Tiedustelut
Päijät-Häme: keskussairaalan näytteenotto, p. (044 719) 5315. Hoitoyksikkö ottaa näytteet.

Pot. esivalmistelu
Mahdollisen hydrokortisonikorvaushoidon ilta‐ ja aamuannos jätetään väliin ennen rasituskoetta.

Näyte
1 ml verta Li-hepariinigeeliputkeen tai vihreäkorkkiseen Microtainer-mikroputkeen jokaisella näytteenottokerralla, vähimmäismäärä 0.6 ml. Näyte otetaan suoninäytteenä – ei ihopistonäytteenä.

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
P-Korsol:
Säilytys jääkaapissa sentrifugoituna primääriputkessa enintään 3 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan.

Menetelmä
ACTH rasitus laskenta (LINKITYS PHHYKY:N SIVULLE)

Ennen ACTH:n antoa potilaalta otetaan nollaverinäyte. Sen jälkeen annetaan tetrakosaktidia (SynachtenR, lyhytvaikutteinen; depot-valmiste ei käy) 1 ug/1.73 m2 laskimoon. Näyte otetaan 30 min kuluttua.

P -Korsol:
Elektrokemiluminometrinen

Tekotiheys / kesto
Kortisolimääritykset tehdään arkipäivisin.

Viitearvot, tulkinta
Vastasyntyneillä P ‐Korsol perustaso > 100 nmol/l ja 30 min arvo > 360 nmol/l on normaali.

Huomautus
Tutkimus on tarkoitettu suoritettavaksi lastentautien osasto 13:n potilaille. Tarvittaessa konsultoi ko. osaston lääkäriä.

Koe on tarkoitettu yksinkertaiseksi ja nopeaksi lisämunuaiskuoren toimintakokeeksi, joka voidaan tehdä myös polikliinisesti. Yleisin indikaatio on hypokortisolismin seulonta.
Kokeessa stimuloidaan lisämunuaisen kuorikerroksen hormonituotantoa synteettisellä ACTH-valmisteella, joka on 24 aminohappoa sisältävä tetrakosaktidi. Kortisolin nousu yli 160 nmol/l ja huippupitoisuus yli 550 nmol/l puolen tunnin kohdalla on normaali vaste. Primaarisessa lisämunuaiskuoren vajaatoimintatilassa (Addisonin taudissa) vaste puuttuu ja se on vaimentunut ACTH:n puutteessa, joka on kestänyt yli kaksi viikkoa.

Huom!
Vakavaa Addisonin tautia epäiltäessä koe on suoritettava deksametasonisuojauksessa (aikuiset: 1 mg x 2, lapset: 0.5 mg x 4).