Tulosta

Tutkimus:
ADRENOKORTIKOTROPIINI-KOE, miniannos (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
2.12.2021

4938 • Pt-ACTH-Rm

Indikaatiot
Epäily lisämunuaisten vajaatoiminnasta tai tilapäisessä lisämunuaisten vajaatoiminnassa lisämunuaisfunktion normalisoitumisen kontrollointi.

Pot. esivalmistelu
Mahdollisen hydrokortisonikorvaushoidon ilta‐ ja aamuannos jätetään väliin ennen rasituskoetta.

Näyte
1 ml verta Li-hepariinigeeliputkeen tai vihreäkorkkiseen Microtainer-mikroputkeen jokaisella näytteenottokerralla, vähimmäismäärä 0.6 ml. Näyte otetaan suoninäytteenä – ei ihopistonäytteenä.

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
P -Korsol:
Näyte säilyy eroteltuna jääkaappilämpötilassa 7 vrk, minkä sisällä lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä
Koe on tarkoitettu yksinkertaiseksi ja nopeaksi hypokortisolismin seulontakokeeksi, joka voidaan tehdä myös polikliinisesti. Kokeessa stimuloidaan lisämunuaisen kuorikerroksen hormonituotantoa synteettisellä ACTH-valmisteella, joka on 24 aminohappoa sisältävä tetrakosaktidi.

ACTH rasitus laskenta (LINKITYS PHHYKY:N SIVULLE)

Ennen ACTH:n antoa potilaalta otetaan nollaverinäyte. Sen jälkeen annetaan tetrakosaktidia (SynachtenR, lyhytvaikutteinen; depot-valmiste ei käy) 1 ug/1.73 m2 laskimoon. Näyte otetaan 30 min kuluttua.

P -Korsol:
Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tekotiheys / kesto
Kortisolimääritykset tehdään arkipäivisin.

Viitearvot, tulkinta
Lasten miniannoksisessa ACTH-kokeessa riittävänä vasteena 30 min kohdalla pidetään kortisolipitoisuuden nousua joko vähintään ikäsidonnaisen viitevälin yläkolmannekseen tai tasolle 300 nmol/l. Tulkinta tapahtuu ikä ja kliininen tilanne huomioiden.

Primaarisessa lisämunuaiskuoren vajaatoiminnassa (Addisonin taudissa) vaste puuttuu ja se on vaimentunut ACTH:n puutteessa, joka on kestänyt yli kaksi viikkoa.

Huomautus
Tutkimus on tarkoitettu suoritettavaksi lastentautien osasto 13:n potilaille. Tarvittaessa konsultoi ko. osaston lääkäriä.

Huom.
Vakavaa Addisonin tautia epäiltäessä koe on suoritettava deksametasonisuojauksessa (aikuiset: 1 mg x 2, lapset: 0.5 mg x 4).