Tulosta

Tutkimus:
Glukagoni-koe (C-Peptidi määritys) (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

7170 • Pt-Glkg-R1

Indikaatiot

Aikuistyyppisessä diabeteksessa ennen insuliinihoidon aloittamista. Potilaan oman insuliinituotannon selvittely insuliinihoitoisen diabeteksen seurannassa.

Suorituspaikka
P -Gluk: Päijät-Häme, kemian laboratorio, p. (044 729) 7944.
S -C-Pept: NordLab, Oulu

Tiedustelut
Näytteenotto tehdään hoitoyksikössä. Kokeesta on erikseen sovittava Päijät-Häme, keskussairaalan näytteenotto, p. (044 719) 5315.

Pot. esivalmistelu
Koe voidaan tehdä 12 tunnin paaston tai kevyen aamupalan jälkeen. Insuliinihoitoisilla aamuinsuliinin ja aamupalan jälkeen.

Ks. potilasohje (GLUKAGONIKOE HAIMAN TOIMINNAN TUTKIMISEKSI, tarkista linkitys)

Näyte
Potilaalle annetaan suoneen 1 mg glukagonia. Verinäytteet glukoosi- ja C-peptidimääritystä varten otetaan välittömästi ennen injektiota ja tasan 6 minuutin kuluttua glukagoni-injektiosta.
1 ml paastoseerumia S-C-Pept-määritystä varten ja 1 ml fluoridi-oksalaattiplasmaa P-Gluk-määritystä varten kummallakin näyttenottokerralla.

Otetaan seuraavat verinäytteet:
0 min: P-Gluk, S-C-Pept
6 min: P-Gluk, S-C-Pept

Tekotiheys / kesto
Glukoosi samana päivänä, C-peptidi-tulokset valmiina 2-3 arkipäivän kuluessa.

Viitearvot, tulkinta

S-C-Pept    
paastoarvo 0.3-0.9 nmol/l
6 min. arvo 0.9-2.4 nmol/l
1-2t aterian jälkeen     0.9-2.4    nmol/l

Korkea P-Gluk tutkimushetkellä ei mainittavasti vaikuta glukagonilla stimuloituun C-peptidipi­toisuuteen, mutta matala P-Gluk (alle 6 mmol/l) saattaa alentaa.

Munuaisten vajaatoiminnassa C-peptidipitoisuudet kohoavat erityksen häiriytymisen vuoksi. Jos insuliinihoitoisilla potilailla tutkimushetken P-Gluk taso on alle 6 mmol/l, matalan C-peptidipitoisuuden merkitys on epävarma.