Tulosta

Tutkimus:
Komplementti C1q, vasta-aineet (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
31.5.2021

9009 • P -C1qAbG

Indikaatiot

Angioödeeman ja hypokomplementeemisen urtikariavaskuliittisyndrooman (HUVS) diagnostiikka, SLE-nefriitindiagnostiikka ja hoidon seuranta, reumatoidi-vaskuliitin ja Feltyn syndrooman osoittaminen sekä glomerulonefriittien ja muiden immuunikompleksitautien diagnostiikka ja hoidon seuranta.

Komplementin C1q on klassisen tien aktivaation käynnistäjä. Klassinen tie osallistuu puolustukseen mikrobeja kohtaan sekä kuolleiden solujen, immuunikompleksien ja muun debriksen poistoon. Jos C1q puuttuu tai potilaalla on C1q vasta-aineita seurauksena voi olla immuunikompleksitauti, systeeminen lupus (SLE), glomerulonefriitti tai vaskuliitti (hypokomplementeeminen urtikaria-vaskuliitti syndrooma, HUVS, tai reumatoidivaskuliitti). HUVS on harvinainen, mutta voi olla selittämättömän angioödeeman aiheuttaja.

Lähete
Mikrobiologinen tutkimuspyyntö (atk).

Suorituspaikka
TYKS, mikrobiologian laboratorio

Tiedustelut
Laboratoriokeskus, puh. (044 719) 5040

Näyte
1 ml EDTA-plasmaa. Tuore näyte lähetetään +4ºC, jos se tulee laboratorioon viimeistään seuraavan päivän aikana, muuten suos. pakastettua näytettä.
Lipeeminen tai hemolysoitunut näyte ei kelpaa.

Menetelmä
Entsyymi-immunologinen menetelmä.

Tekotiheys / kesto
Kerran viikossa. Kiireeellisessä tapauksessa tutkimus tehdään pyydettäessä 24 tunnin kuluessa näytteen saapumisesta.

Viitearvot, tulkinta
Viitealue: <10 U/ml

IgG-luokan C1q-vasta-aineita esiintyy HUVS-potilailla (100 %). SLE:ssä ilman nefriittiä (20‐30 %) ja aktiivisessa SLEnefriitissä (yli 75%). Lisäksi vasta-aineita tavataan reumatoidi-vaskuliitissa (30 %) ja Feltyn syndroomassa (75 %). HUVS:ssa C1q on matala, mutta C1r ja C1s normaalit. SLE:ssa anti-C1q-vasta-aineiden nousu ennustaa munuaisvaurion syntyä. Anti-C1q-va korreloituvat heikosti anti-DNA-vasta-aineisiin, joten ne toimivat markkerina myös DNA-va.negatiivisessa lupus-nefriitissä. C1q-vasta-aineita esiintyy myös muissa immuunikompleksitaudeissa, MCTD:ssa, ja membranoproliferatiivisessa glomerulonefriitissä.

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
9009 | P -C1qAbG Ei