Tulosta

Tutkimus:
Gastropaneeli (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

9225 • fP-GastPan

Indikaatiot

Ylävatsaoireiden selvittely sekä gastriitin, mahalaukun limakalvon surkastuman (atrofinen gastriitti) ja H.pylori -infektion diagnostiikka. Hapoton maha. Limakalvon surkastumaan ja mahahappojen erityksen määrään liittyvät riskit ja imeytymishäiriöt. Limakalvon surkastuman tarkennettu selvittely.

Suorituspaikka
SYNLAB Suomi

Lähete
GastroPanel -lähete asianmukaisesti täytettynä. Lähetteessä tulee olla tieto helikobakteerin häätöhoidosta, närästysoireista ja liikahappoisuus- ja särkylääkkeiden käytöstä.

Tiedustelut
Fimlab, Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800. 

Pot. esivalmistelu
Ennen tutkimusta potilaan on oltava vähintään 4 tuntia syömättä, juomatta ja tupakoimatta.
Seuraavia mahanesteiden eritykseen vaikuttavia lääkeaineita tulee välttää ennen näytteenottoa.
Viikko ennen näytteenottoa: lääkeaineet, jotka estävät suolahapon erityksen; ranitidiini (Esofex, Inside Brus, Ranicur, Ranil, Ranimex, Ranitidin, Ranitidine, Ranixal, Zantac), famotidiini (Famotidin, Pepcid, Pepcidin, Pepcid Duo), Nitsadiini (Nizax), protonipumpun estäjät lansopratsoli, omepratsoli, pantopratsoli, esomepratsoli, rabepratsoli ym. (Lansoprazol, Lansoprazole, Lanzo, Zolt, Losec, Omeprazol, Nexium, Pariet, Somac, Gasterix, Pantoloc, Giasemin, Panzor).
Päivä ennen näytteenottoa: lääkeaineet, jotka neutraloivat mahanesteitä; antasidit (Balancid Novum, Gaviscon, Link, Magnesiamaito, Novaluzid, Rennie) ja limakalvon suoja-aineet (Alsucral, Antepsin).

Näyte
2 ml EDTA-plasmaa paastoverinäytteestä. Lipeeminen tai samea näyte ei kelpaa. Näyte eroteltava nopeasti ja pakastettava välittömästi.
Säilytys ja lähetys pakastettuna.
HUOM! Putkeen merkintä ”Ei sisällä stabilaattoria”

Menetelmä
Entsyymi-immunologinen (EIA)

Tekotiheys / kesto
Tulos valmiina noin kuukauden kuluessa.

Viitearvot, tulkinta

P -Pepsin1 30 – 160 μg/l normaali
P -Pepsin2 3 – 15 μg/l normaali
P -PG1/PG2 3 – 20 normaali
P -HepyAbG alle 30 EIU normaali
fP-Gastr17 1 – 7 pmol/l normaali
Automaattinen kommentti tulosten tulkinnasta. 

Pepsinogeeni I/pepsinogeeni II -suhde ja/tai pepsinogeeni I laskee mahalaukun runko-osan limakalvon surkastuessa ja alhainen arvo kuvastaa vähähappoista tai hapotonta mahalaukkua. Gastriini-17 -taso kertoo surkastuman levinneisyydestä ja vahvistaa tietoa mahan haponerityksestä. Kohonnut pepsinogeeni II kuvastaa tulehdustilaa mahan limakalvolla ja H. pylori -vasta-aineet helikobakteeri-infektiota mahalaukussa.

Ks. lisätietoja tutkimuksen tulkinnasta. Tutkimuksen herkkyys (sensitiivisyys), tarkkuus (spesifisyys) ja osuvuus (accuracy) ovat 95 %, 93 % ja 94 % erottelemaan mahalaukultaan terveet potilaat sairaista, joilla on H. pylori-gastriitti tai atrofinen gastriitti.