Tulosta

Tutkimus:
Päijät-Häme Kromi-koboltti nivelnesteestä ( Implanttimetallit Cr, Co )

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
3.6.2021

9709 • Sy-CrCo

Indikaatiot

Epäiltäessä toksista tai allergista reaktiota potilaalla, jolla on metallinen implantti. Myös mahdollinen muu altistus kyseisille metalleille on otettava tuloksen tulkinnassa huomioon.

Suorituspaikka
Työterveyslaitos (TTL), Biomonitorointipalvelut

Lähete
Mikäli kyseessä on työterveyden kautta tuleva asiakas tulee täyttää alla oleva lähete (muissa tapauksissa TTL:n lähetettä ei tarvitse täyttää).

TTL:n Biomonitorointipalvelujen lähete

Tiedustelut
Päijät-Häme: näytteiden lajittelu ja lähetys, p. (044 440) 6123.
Biomonitorointianalyysit, TTL puh. 030 474 2861.

Näyte
Näyte on kontaminaatioherkkä ja näytteenotossa saa käyttää ainoastaan Työterveyslaitoksen toimittamaa erikoispestyä muoviputkea. Näytteenottoon käytetty neula tulee huuhdella ottamalla nivelnestettä ensin ruiskuun noin 1 ml. Tätä näytettä ei käytetä analyysiin. Tämän jälkeen otetaan puhtaalla ruiskulla varsinainen 2 ml nivelnestenäyte, joka siirretään Työterveyslaitoksen erikoisputkeen.

Näyteputken tilauslomake Biomonitorointi -sivuston ’Tilaa näyteastioita’ -osiossa

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Säilytys jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Näytteet postitetaan siten, että ne ehtivät TTL:n laboratorioon ennen viikonloppua. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään jääkaapissa viikonlopun yli ja postitetaan maanantaina.

Nivelnestenäytteen mukana toimitetaan lähetyslista ja Biomonitorointilaboratorion paperilähete.

Menetelmä
ICP massaspektrometria

Tekotiheys / kesto
Tulos valmiina kuukauden kuluessa.
Vastauksen tulostusyksikkö on µg/l.

Tulkinta
Muu altistus (esim. työperäinen tai potilaan käyttämät kromia sisältävät laihdutusvalmisteet) on otettava huomioon verinäytteen tulosta tulkittaessa. B12-vitamiinivalmisteet suurina hoitoannoksina voivat kohottaa veren kobolttipitoisuutta.