Tulosta

Tutkimus:
Mycobacterium tuberculosis, nuklh.os (kval) ysköksestä (Päijät-Häme)

Luokitus:
Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
25.5.2021

9930 • Ex-TbNhO

Indikaatiot
Tuberkuloosibakteerien nopea osoittaminen yskös -ja imulimanäytteistä. Huom! muille näytelaaduille käytetään pyyntöä 4490 -TbNhO.

Lähete
Mikrobiologinen tutkimuspyyntö (ATK).

Tiedustelut
Mikrobiologia, puh. (044 719) 5450.

Näyte
Yskös -tai imulimanäyte. Minimimäärä 1 ml.

Yskösnäytteitä suositellaan otettavaksi 2-3 eri aamuina tuberkuloosibakteerin epäsäännöllisen erityksen takia. Yskösnäytteet otetaan 60 ml:n kierrekorkilliseen lusikattomaan purkkiin (tilausnumero keskusvarastosta K558080). Näyteastiat on aina pakattavat omiin muovipusseihin, erilleen lähetteistä. Näyte voidaan kuljettaa tutkittavaksi huoneenlämpöisenä, mutta mieluiten jääkaappilämpötilassa. Kuljetuksen viivästyessä näyte tulee säilyttää jääkaapissa. Näyte säilyy huoneenlämmössä 3 vrk ja jääkaappilämpötilassa 10 vrk.

Ex -TbNhO- näytteet toimitetaan laboratorioon näytteiden vastaanotossa olevaan jääkaappi nro 20:een. Jääkaapissa on näytteille nimetty paikka. Näytteitä ei saa laittaa samaan paikkaan muiden mykobakteerinäytteiden kanssa, muuten tulos saattaa viivästyä.

Menetelmä
Tuberkuloosibakteerin DNA:n rpoB-geenialue monistetaan reaaliaikaisella PCR-menetelmällä (Xpert Ultra MTB/RIF, Cepheid, USA). Samanaikaisesti testillä voidaan todeta mahdollinen rifampisiiniresistenssi. Resistenssin toteamista ei tarvitse pyytää erikseen, se tehdään automaattisesti.

Tekotiheys / kesto
Joka päivä mikrobiologian laboratorion aukioloaikoina. Vastaus saadaan saman päivän aikana jos näyte on toimitettu laboratorioon n. 3 tuntia ennen sulkemisaikaa.

Viitearvot, tulkinta
Normaalisti negatiivinen.

Positiivinen tulos merkitsee sitä, että näytteessä on M. tuberculosis -kompleksiin kuuluvan bakteerin, meillä tavallisimmin M. tuberculosiksen DNA:ta. Sitä saattaa tuberkuloosissa löytyä pitkäänkin lääkityksen aloittamisen jälkeen. Myös M. bovis BCG (Calmette-kanta) antaa testissä positiivisen tuloksen. Lisäksi testi toteaa mahdollisen rifampisiiniresistenssiä koodaavan geenin mutaation, mikä > 95%:ssa tapauksista merkitsee MDR-tuberkuloosikantaa.

Värjäyspositiivisessa keuhkotuberkuloosissa menetelmän herkkyys on 99-100 % ja värjäysnegatiivisessa taudissa yli 80%. Negatiivinen tulos ei siten aina poissulje tuberkuloosia. Leprassa ja atyyppisten mykobakteerien aiheuttamissa taudeissa testi antaa negatiivisen tuloksen.

Verrattuna perinteiseen rifampisiinin herkkyysmääritykseen rifampisiiniresistenssigeenin osoittamistestin herkkyys ja spesifiteetti ovat n. 98 %.

Virhelähteet
Niukka näyte (sylkinäyte on riittämätön).

Huomautus
Tutkimus ei korvaa mykobakteeriviljelyä, koska sen avulla eristetyistä tuberkuloosibakteerikannoista tehdään laajemmat lääkeaineherkkyystutkimukset THL:n Turun osaston mykobakteerilaboratoriossa.