Tulosta

Tutkimus:
STAPHYLOCOCCUS AUREUS, METISILLIINIRESISTENTTI (MRSA), VILJELY

Luokitus:
Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
20.1.2020

4358 • -MRSAVi

Indikaatiot

Metisilliiniresistentin Staphylococcus aureus (MRSA) -bakteerin kolonisaation selvittäminen. Näytteitä otetaan potilailta, laitoshoitoon tulevilta asiakkailta tai henkilökunnasta PSHP:n, KHSHP:n, KSSHP:n tai PHHYKY:n sairaalahygieniaohjeiden mukaisesti.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

ATK-pyyntö tai Fimlabin yleislähete.

Näyteastia

KANTA-HÄMEESSÄ, KESKI-SUOMESSA JA PÄIJÄT-HÄMEESSÄ:

Näytteenottotikku kuljetusgeeliputkessa.

PIRKANMAALLA:

Transwab TSB 2,5% NaCl -rikastava viljelyputki ja nukkatikku.
Näytteenottopakkaus sisältää viljelyputken ja yhden näytteenottoon käytettävän nukkatikun. Lisäksi on varattava tarvittava määrä yksittäispakattuja nukkatikkuja.

Näyte

KANTA-HÄMEESSÄ, KESKI-SUOMESSA JA PÄIJÄT-HÄMEESSÄ:

Tikkunäytteet 

Nenä- ja nielunäytteet:
MRSA-näytteet otetaan molemmista sieraimista samalla näytteenottotikulla noin sentin syvyydeltä näytteenottotikkua pyöräyttäen. Toisella näytteenottotikulla näyte nielurisoista ja takanielusta. Näytteenottotikun voi tarvittaessa kostuttaa keittosuolalla ennen näytteenottoa.

Haavanäytteet:
MRSA-kolonisaationäytteet otetaan mahdollisista infektioporteista ilman ihon pinnallista puhdistusta (kirurgiset ja krooniset haavat, kanyylien ja dreenien juuret, ihottumat jne). 

Juoksevassa muodossa olevat näytteet (esim. dialyysinesteet, trakea- tai bronkuslima)
Otetaan omaan steriiliin / tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen astiaan.

PIRKANMAALLA:

Tikkunäytteet

Kaikki tikkunäytteet tulisi ottaa yhteen näyteputkeen.

Nenä- ja nielunäytteet:
Mikäli otetaan vain nenän ja nielun näytteet, otetaan kumpikin omalla nukkatikuilla samaan viljelyputkeen. Ottokohdaksi merkitään tällöin nenä ja nielu.

 

MRSA-näytteet otetaan molemmista sieraimista samalla nukkatikulla noin sentin syvyydeltä näytteenottotikkua pyöräyttäen. Tikussa oleva näyte irrotetaan viljelyputken nesteeseen pyörittelemällä tikkua rivakasti nesteessä. Tämän jälkeen tikun päätä painellaan putken seinämää vasten (jotta nestettä ei lähde tikun mukana putkesta liiaksi pois) ja tikku hävitetään. Samaan viljelyputkeen otetaan toisella nukkatikulla näyte nielurisoista ja takanielusta. Nielun näyte irrotetaan nesteeseen kuten nenän näyte.

Nenä-, nielu- ja haavanäytteet:
Mikäli otetaan muitakin näytteitä, kuten haavat tai ihorikot, ne otetaan samaan viljelyputkeen nenä- ja nielunäytteen kanssa. Jokainen näyte otetaan omalla nukkatikulla. Ottokohdaksi merkitään useita näytteenottokohtia ja näytteenottokohdat kirjataan potilastietojärjestelmään.

Nenänäytteet otetaan molemmista sieraimista samalla nukkatikulla noin sentin syvyydeltä näytteenottotikkua pyöräyttäen. Tikussa oleva näyte irrotetaan viljelyputken nesteeseen pyörittelemällä tikkua rivakasti nesteessä. Tämän jälkeen tikun päätä painellaan putken seinämää vasten (jotta nestettä ei lähde tikun mukana putkesta liiaksi pois) ja tikku hävitetään. Samaan viljelyputkeen otetaan uudella nukkatikulla näyte nielurisoista ja takanielusta. Nielun näyte irrotetaan nesteeseen kuten nenän näyte.

Haavanäytteet otetaan mahdollisista infektioporteista (kirurgiset ja krooniset haavat, ihottumat, jne. Kayylien ja dreenien juurista otetaan näyte vain, jos iho ei ole siisti) samaan putkeen nenä- ja nielunäytteiden kanssa. Näytteet otetaan erillisillä nukkatikuilla (1 tikku/näytteenottokohta). Näytteet irrotetaan näytteenottoputken nesteeseen pyörittelemällä tikkua rivakasti nesteessä. Kun näyte on siirretty viljelyputkeen, paina tikun päätä näyteputken seinämään (jotta nestettä ei lähden tikun mukana putkesta liiaksi pois) ja hävitä tikku.

Juoksevassa muodossa olevat näytteet (esim. dialyysinesteet, trakea- tai bronkuslima)
Näytteet otetaan omaan steriiliin / tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen astiaan.
Huom! Virtsanäytteille on olemassa tutkimuspyyntö 9953 U -MRSAVi.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Kuljetusgeeliputkeen otettu näyte: säilytys jääkaappilämpötilassa, kylmäkuljetus.

TSB 2,5% NaCl -rikastusputkeen otettu näyte: säilytys ja kuljetus huoneenlämmössä.

Näyte säilyy putkissa viljelykelpoisena 6 vrk ajan.

Menetelmä

Nukleiinihaponosoitusmenetelmä, bakteeriviljely erikoiselatusaineilla ja herkkyysmääritys.

Tulos valmiina

2 – 4 vrk:n kuluessa näytteen saapumisesta. Negatiivinen vastaus tulee positiivista nopeammin, pääsääntöisesti 2 vrk:n kuluessa.

Viiteväli

Negatiivinen.

Tulkinta

Positiivinen tulos kertoo MRSA-bakteerin aiheuttamasta kolonisaatiosta.

Virhelähteet

Rikastusputkeen otetun näytteen säilyttäminen kylmässä saattaa hidastaa tutkittavan bakteerin rikastusmista.