Tulosta

Tutkimus:
GLYSEROLIHEMOLYYSIKOE
näytä tutkimukset

Luokitus:
Hematologia

Käyttöönottopäivä:
25.5.2021

5076 • E -GlyHem

5076 • E -Glyhem

Tiedustelut

Tutkimus on tilattava viimeistään näytteenottoa edeltävänä päivänä hematologian laboratoriosta, puh. 311 76547

Indikaatiot

Hemolyyttisen tilan selvittely, lähinnä hereditäärisen sferosytoosin diagnosointi. Huomaa myös erillinen tutkimus, perinnöllisen sferosytoosin osoitus (B-Sferos, 6233), jota voidaan tarvittaessa käyttää varmistusmenetelmänä tai lisätutkimuksena epäselvissä tapauksissa. Punasolumorfologian tarkastelu (B-Morfo, 2643) suositellaan pyydettäväksi samassa yhteydessä (sferosyyttien todentaminen), ellei sitä ole tutkittu jo erikseen.

Huomaa että potilasnäytteen lisäksi tulee lähettää yksi kontrollinäyte (koskee vain Tampereen ulkopuolisia yksiköitä). Jos näytteestä halutaan tehdä samalla B-sferos-tutkimus voi samoja kontrolleja hyödyntää. Tästä voi sopia laboratorion kanssa (03-311 76535).

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Lääkärin lähete joko suoraan Tamlab-järjestelmään tai paperilähetteenä.

Näyteastia

EDTA-putki (K2) 5/3 ml

Näyte

3 ml EDTA-verta. Potilasnäytteen lisäksi pyydetään lähettämään yksi kontrollinäyte (jos Tampereen ulkopuolelta), joka on valittu satunnaisesti. Kontrollinäytteessä pitää olla normaali verenkuva. 

 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytteet pitää toimittaa laboratorioon mahdollisimman nopeasti, kuitenkin viimeistään vuorokauden kuluessa. Perjantaina näyte pitää olla laboratoriossa ennen klo 12. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, säilytetään lähettämiseen saakka jääkaapissa.

Menetelmä

Punasolujen annetaan hemolysoitua hypotonisessa, lievästi happamassa (pH 6.85) fosfaattipuskuroidussa keittosuola-glyseroliliuoksessa. Hemolysoitumisnopeutta mitataan 30 min ajan spektrofotometrilla aallonpituudella 625 nm.

Tulos valmiina

Tutkimus suoritetaan arkipäivisin maanantaista perjantaihin.

Viiteväli

Normaalisti 50 %:n hemolyysiä ei saavuteta 30 min mittauksen aikana (normaali tulos > 1800 s). Synnynnäisessä sferosytoosissa 50 % punasoluista hemolysoituu 25 – 180 sekunnissa.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Virhelähteet

Glyserolihemolyysikoe ei ole spesifinen synnynnäiselle sferosytoosille, vaan lyhentyneitä hemolyysiaikoja tavataan myös autoimmuunihemolyysissä, kroonisten munuaisvikojen ja leukemioiden yhteydessä sekä joskus normaalin raskauden aikana. Verensiirto voi vaikuttaa tulokseen.