Tulosta

Tutkimus:
L-DOPA-KOE (kasvuhormonivasteen tutkimiseksi lapsilla)

Luokitus:
Kemia, Potilastutkimukset

Käyttöönottopäivä:
4.3.2021

5155 • Pt-LDOPA-R

Johdanto

L-DOPA (l-dihydroksifenyylialaniini) on katekoliamiinihormonien esiaste. Aromaattisen aminohappodekarboksylaasin katalysoimassa reaktiossa l-DOPA muuttuu dopamiiniksi. Dopamiinin hypotalaamisten vaikutusten seurauksena adenohypofyysin kasvuhormonituotto lisääntyy ja prolaktiinieritys vähenee. L-DOPA -koetta käytetään stimulaatiokokeena lapsipotilaiden kasvuhormonituoton selvittelyssä. Kokeessa mitataan yleensä vain kasvuhormonivastetta, mutta haluttaessa voidaan määrittää myös prolaktiini. L-DOPA -koe korvaa klonidiinikoetta ja on potilaalle miellyttävämpi.

Indikaatiot

Kasvuhormonituoton selvittely lapsipotilaalla.

Potilaan esivalmistelu

Paasto yli yön.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia jokaisella näytteenottokerralla. Seerumi erotellaan mahdollisimman pian ja jaetaan kahteen putkeen, mikäli on pyydetty myös prolaktiini. Näytetarroihin on kirjattava selkeästi näytteenottoajankohta (päivämäärä ja kellonaika).

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Kasvuhormoninäytteet voidaan lähettää huoneenlämmössä, jos ne ovat perillä vuorokauden kuluessa. Muutoin näytteet säilytetään jääkaapissa ja lähetetään kylmässä 2 vrk:n sisällä, mitä pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuina.

Prolaktiininäytteet lähetetään huoneenlämmössä ja säilytetään jääkaapissa ennen analysointia.

Menetelmä

Nollanäytteen ottamisen jälkeen potilaalle annetaan levodopaa annosjauheena 10 mg/painokilo (maksimi 500 mg). Annos annetaan yleensä potilaan kielelle, minkä jälkeen potilas juo 1/2 – 1 lasillista vettä. Mikäli tämä antotapa ei onnistu, jauhe lietetään puoleen lasilliseen vettä, joka annostellaan potilaan suuhun lusikalla tai muoviruiskulla.

Verinäytteet kasvuhormonimääritystä varten otetaan 30, 60, 90 ja 120 min kuluttua. Mahdolliset prolaktiinimääritykset on pyydettävä erikseen.

Tulos valmiina

Yhden arkipäivän kuluessa kokeen päättymisestä.

Tulkinta

Stimulaatiokokeessa kansallisesti sovitun raja-arvon 7 μg/l ylittävä GH-pitoisuus poissulkee kasvuhormonivajauksen.

Prolaktiinipitoisuuden tulisi kokeen aikana selvästi alentua.

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
5155 | Pt-LDOPA-R Ei