Tulosta

Tutkimus:
VIRUS, VILJELY
näytä tutkimukset

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
28.5.2021

2975 • -VirVi

2975 • -VirVi

Johdanto

 

Koronatilanteen takia tutkimusta ei tällä hetkellä ole tarjolla./ 27.5.2020

 

Virusviljelyssä virusta kasvatetaan soluviljelmässä, jonka jälkeen viljelty virus tunnistetaan eri menetelmillä. Useissa tapauksissa voidaan hyödyntää spesifisiä nukleiinihappotutkimuksia virusviljelyn sijasta.

Indikaatiot

Virusinfektion etiologian selvittely

Näyteastia

  • tikkunäyte: COPAN-nukkatikku (esim. 502CS01) UTM-kuljetusnesteputkessa (COPAN UTM-RT MINI transport mediumissa on punainen korkki ja vaaleanpunainen neste). Mikäli nukkatikkua ei ole saatavilla, tutkimus voidaan tehdä myös pumpulitikkuun otetusta näytteestä.
  • BAL-nestenäyte, virtsanäyte, imulimanäyte, selkäydinnestenäyte, biopsiat, kudospalat, yskös: tehdaspuhdas muoviputki
  • ulostenäyte: kierrekorkillinen tehdaspuhdas muovipurkki

Näytteenottotarvikkeiden kuvat: Ohjekirja> Ohjekirjan yleisohjeet> Näytteenottotarvikkeet mikrobiologia: Virologia

Näyte

Haavauma, rakkula, limakalvo:
Rakkulan kansi avataan tai mahdollinen rupi irrotetaan steriilillä neulalla. Rakkulanestettä imeytetään steriiliin nukkatikkuun hankaamalla leesion pohjaa, jotta näytteeksi saataisiin infektoituneita soluja. Samalla näytteenottotikulla voidaan ottaa näyte useammasta rakkulasta. Limakalvonäytettä (kohdunsuu, nielu, sidekalvo ym.) otettaessa tikkua hangataan näytteenottokohtaan, jotta näytteeksi saadaan infektoituneita soluja. Tikku laitetaan kuljetusputkeen (COPAN UTM-RT MINI transport medium), tikun varsi katkaistaan ja korkki suljetaan huolellisesti.

Virusviljelyputki (COPAN UTM-RT MINI transport medium) on punakorkkinen putki, jossa on punaista nestettä. HUOM! Näytettä ei saa ottaa vaaleanpunakorkkiseen COPAN eSwab-putkeen, jossa on väritön neste.

Uloste:
Puoli purkkia ulostetta. Purkki suljetaan tiiviisti ja lähetetään muovipussiin pakattuna.

Selkäydinnestenäyte/Likvor:
0.7 – 2 ml likvoria tiputetaan tehdaspuhtaaseen muoviputkeen. Putki suljetaan tiiviisti ja toimitetaan välittömästi laboratorioon.

Biopsiat, kudospalat ja ruumiinavausnäytteet:
Kudospala tai biopsianäyte toimitetaan steriilissä purkissa mahdollisimman nopeasti laboratorioon mielellään keittosuolalla kostutettuun sideharsoon käärittynä. Näyte ei saa kuivua kuljetuksen aikana. 
Pienet kudospalat tai biopsianäytteet laitetaan virusviljelykuljetusputkeen. Virusviljelyputki on punakorkkinen putki, jossa on punaista nestettä (COPAN UTM-RT MINI transport medium).

Bronkoalveolaarinen huuhtelunäyte (BAL):
Näytteeksi otetaan 3 ml ml huuhtelunäytettä tiiviiseen,  tehdaspuhtaaseen muoviputkeen, joka toimitetaan mahdollisimman nopeasti alihankintalaboratorioon.

Virtsa:
10 ml virtsaa tehdaspuhtaaseen muoviputkeen.

Yskös: Ysköstä tehdaspuhtaaseen putkeen

Imulima: Imulimaa tehdaspuhtaaseen putkeen

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Virusviljelynäytteet lähetetään mieluiten saman päivän aikana. Mikäli tämä ei ole mahdollista, näytteet säilytetään jääkaappilämpötilassa, jossa monet virukset kestävät säilytystä viikonlopun yli.
Päivystysaikana ja viikonloppuisin säilytys jääkaapissa. Pidempiaikainen säilytys -70°C ja lähetys pakastettuna. Näytettä ei tule pakastaa -20oC:ssa. 

Tutkimusta ei tehdä seuraavista näytteistä:  kokoveri, kuivana lähetetyt tikkunäytteet, Li-hepariini-putkeen otetut näytteet ja likvorit, jotka on pakastettu -20°C:ssa yli 24 tuntia aiemmin.

Menetelmä

Virusviljely soluviljelmässä ja tunnistuksessa tarvittavat jatkotutkimukset.

Tulos valmiina

Tutkimus tehdään arkipäivisin ja klo 11 mennessä alihankintalaboratorioon toimitetut näytteet viljellään samana päivänä. Positiivinen tulos voidaan saada viruksesta riippuen jopa parissa vuorokaudessa, mutta useimmiten virusviljely vaatii 2-3 viikkoa.

 

Viiteväli

Normaalisti negatiivinen.

Tulkinta

Positiivinen (viruksen nimi) / negatiivinen + lausunto. Positiivinen löydös on osoitus ko. viruksen aiheuttamasta infektiosta.