Tulosta

Tutkimus:
FLUORESENSSI IN SITU HYBRIDISAATIO, ANEUPLOIDIA, LAPSIVESI

Luokitus:
Genetiikka

Käyttöönottopäivä:
7.12.2020

4799 • Am-FISHAn

Johdanto

Fluoresenssi in situ hybridisaatio (FISH) -menetelmällä tehtävässä lapsiveden trisomiatutkimuksessa määritetään kromosomien 13, 18 ja 21 sekä sukupuolikromosomien lukumääräpoikkeavuudet. Mikäli poikkeavuus löytyy, määritetään lisäksi sikiön koko karyotyyppi kromosomitutkimuksella.  

 

Tiedustelut

Kliinisen genetiikan laboratorio, puh. 311 75424
Sairaalageneetikot, puh. 311 75937, 050-347 6382 

Indikaatiot

Ikäindikaatio (äidin ikä synnyttäessä yli 40 vuotta), I-trimesterin yhdistelmäseulassa riskisuhde suurempi kuin 1:250, NT alle 5 mm, II-trimesterin seula positiivinen, riskisuhde suurempi kuin 1:250.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Atk-pyyntö. Mikäli atk-pyyntöä ei ole mahdollista tehdä, täytetään huolellisesti genetiikan lähete, joka löytyy ohjekirjan Lähetteet-kansiosta.

Näyte

20 ml lapsivettä näyttenottoruiskussa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte toimitetaan laboratorioon huoneenlämpöisenä mahdollisimman nopeasti.

Menetelmä

Lapsivesinäytteestä sentrifugoiduista ja esikäsittellyistä soluista tehdään FISH-preparaatit. Preparaatit hybridisoidaan kaupallisella koetinseoksella, jossa olevat koettimet tunnistavat spesifisti kromosomit 13, 18, 21 sekä X- ja Y-kromosomit. Preparaatit analysoidaan ja kuvataan fluoresenssimikroskoopilla ja Metasystems -analyysijärjestelmällä.

Tulos valmiina

Tulos on valmiina 3-5 arkipäivän kuluessa.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto. Mikäli tulos on poikkeava, näytteen tutkimusta jatketaan kromosomitutkimuksella (2150, kromsomitutkimus lapsivesinäytteestä).