Tulosta

Tutkimus:
KROMOSOMITUTKIMUS, TUUMORI

Luokitus:
Genetiikka

Päivitetty:
7.12.2020

5331 • Tu-Kromos

Johdanto

Tuumorin kromosomitutkimuksessa etsitään hankittuja maligniteettiin liittyviä somaattisia kromosomipoikkeavuuksia. Jos halutaan tutkia synnynnäisiä muutoksia, kuten esim. keskeytysnäytteitä käytetään pyyntöä 3741 Ts-Kromos. 

Tiedustelut

Kliinisen genetiikan laboratorio, puh. 311 75328
Sairaalageneetikot, puh. 311 75937 ja 311 75504

Indikaatiot

Lymfoomat, kiinteän kudoksen syöpäepäilyt. Näyte voidaan ottaa myös geneettisen tutkimuksen varalle, jolloin tutkimusta jatketaan kliinikon harkinnan mukaan. Lähetteeseen pyydetään ilmoittamaan, mikäli näyte otetaan varalle.  

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Atk-pyyntö. Pyyntötekstiin merkitään kliiniset tiedot ja kysymyksenasettelu. Mikäli atk-pyyntöä ei ole mahdollista tehdä, täytetään huolellisesti genetiikan lähete, joka löytyy ohjekirjan Lähetteet-kansiosta.

Huom! Kaikissa genetiikan tutkimuspyynnöissä tulee olla lähettävän lääkärin nimi ja yhteystiedot. 

Näyte

Imusolmuketta tai muuta kiinteän kudoksen tuumoria vähintään 0.5 x 0.5 cm palanen. Näyte steriiliin koeputkeen tai purkkiin, jossa ravintonestettä (F10 tai MEM, genetiittinen kudosnäyte) tai fysiologista keittosuolaliuosta. Ravintonesteputkia voi tilata genetiikan laboratoriosta, puh. 03-311 75424.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte toimitetaan huoneenlämpöisenä mahdollisimman pian genetiikan laboratorioon.

Menetelmä

Mitoottisten solujen preparointi, moniväri-FISH (5354 Tu-mFISH) tai G-raita-analyysi. Mikroskopointi ja kromosomien analysointi.

Tulos valmiina

Näytteestä ja valitusta analyysimenetelmästä riippuen 2-4 viikon kuluessa.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto. Kysymyksenasettelusta ja tuloksesta riippuen konsultoidaan hematologian ja patologian erikoisaloja.