Tulosta

Tutkimus:
A-VITAMIINI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
3.11.2017

1113 • fS-A-Vit

Johdanto

Rasvaliukoisten vitamiinien saanti häiriintyy hyvin vähärasvaisen ravinnon takia sekä suoliston imeytymishäiriöissä ja maksataudeissa. Tutkimusta käytetään mm. haimafibroosin, keliakian ja maksakirroosin yhteydessä sekä vitamiinivalmisteiden käytön arvioinnissa.

Indikaatiot

Ravitsemustilan seuranta erityisesti suoliston ja maksan sairauksissa. A-vitamiinin puutos- ja yliannostustilojen selvittely.

Potilaan esivalmistelu

12 tunnin paasto ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

1 ml paastoseerumia. Lapsipotilaalta miniminäytemäärä on 0.3 ml. Näyte on suojattava valolta.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy jääkaapissa valolta suojattuna 3 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia (HPLC)

Tulos valmiina

Noin viikon kuluessa.

Viiteväli

1 – 6 v   0.7 – 1.5 μmol/l 
7 – 12 v 0.9 – 1.7 μmol/l
13 – 19 v    0.9 – 2.5 μmol/l
yli 19 v 0.7 – 4.2 μmol/l

Tulkinta

Alentuneita arvoja esiintyy rasvojen malabsorptiossa.