Tulosta

Tutkimus:
CHLAMYDIA TRACHOMATIS JA NEISSERIA GONORRHOEAE, NUKLEIINIHAPPO (KVAL)
näytä osatutkimukset

Luokitus:
Molekyylibiologia

Käyttöönottopäivä:
13.12.2016

1738 • -CtNgNhO

(muut kuin virtsanäytteet)

4816 • U -CtNgNhO

(virtsanäytteet)

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis- ja Neisseria gonorrhoeae -infektioiden diagnostiikka

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

ATK-pyyntö, bakteriologian lähete, tai yleislähete.

Näyte

Virtsanäyte:
Ennen näytteen ottamista potilaan tulisi olla virtsaamatta vähintään 2 tuntia. Alapesua ei tule suorittaa ennen näytteenottoa.
Näytteeksi otetaan n. 50 ml alkuvirtsaa puhtaaseen muoviastiaan. Alkuvirtsasta lähetetään n. 5-8 ml hyvin suljetussa 10 ml:n kierrekorkillisessa muoviputkessa laboratorioon. Näyte säilyy jääkaapissa 4 vrk.

Cervixnäyte:
Näytteenottovälineet: Abbott multi-Collect Specimen Collection Kit.

TAYS:n kantatalossa välineitä voi noutaa 1.krs:n poliklinikkalaboratoriosta. Kanta-Hämeen alueella näytteenottovälineitä voi tiedustella/tilata KHKS:n laboratorioyksikön Näytteiden vastaanotosta/lajittelusta, p. 03-6292275.

Puhdista cervix limasta ennen näytteenottoa toisella pumpulipuikolla (ei pakkauksessa). Ota näyte endocervixistä näytteenottopakkauksessa olevalla pumpulitikulla kiertämällä tikkua n. 5 sekunnin ajan cervix-kanavassa. Aseta tikku multi-Collect näytteenkuljetusputkeen huolellisesti varoen kontaminaatioita ja roiskeita. Tikku katkaistaan putkeen ja jätetään sinne. Merkitse putki huolella ja lähetä laboratorioon. Näyte säilyy huoneenlämmössä 2 vkoa. Näyte voidaan säilyttää myös jääkaapissa, jossa säilyvyys on yli 2 vkoa.

Sidekalvonäyte ja muut tikulla otettavat näytteet:
Näytteenottovälineet: Abbott multi-Collect Specimen Collection Kit.

TAYS:n kantatalossa välineitä voi noutaa 1.krs:n poliklinikkalaboratoriosta. Kanta-Hämeen alueella näytteenottovälineitä voi tiedustella/tilata KHKS:n laboratorioyksikön Näytteiden vastaanotosta/lajittelusta, p. 03-6292275.

Hankaa näytteenottotikkua sidekalvoa / limakalvoa vasten. Aseti tikku multi-Collect näytteenkuljetusputkeen huolellisesti varoen kontaminaatioita ja roiskeita. Tikku katkaistaan putkeen ja jätetään sinne. Merkitse putki huolella ja lähetä laboratorioon. Näyte säilyy huoneenlämmössä 2 vkoa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Virtsanäyte: säilytys jääkaapissa, kuljetus huoneenlämmössä.

Muut (Abbott multi-Collect Specimen Collection Kit) näytteet: säilytys ja kuljetus huoneenlämmössä.

Menetelmä

Nukleiinihappomonistus (polymeraasiketjureaktio, PCR), jossa näytteen mahdollisesti sisältämä klamydialle ja gonokokille spesifinen DNA-jakso monistetaan ja osoitetaan spesifisellä koettimella.

Tulos valmiina

1-3 arkipäivää näytteen saapumisesta laboratorioon

Viiteväli

Negatiivinen

Tulkinta

Positiivinen tulos on osoitus infektiosta.

Lisätiedot

Oireisen tippuripotilaan, ulkomailta tartunnan saaneen potilaan ja hoitoresistentin taudin kohdalla tulisi ensisijaisestä käyttää gonokokkiviljelyä (1506 -GcVi).

Epäiltäessä Lymphogranuloma venereumia (LGV), voidaan Chlamydia trachomatis -positiivinen näyte lähettää jatkotutkimuksiin ja selvittää onko kyseessä L-tyypin (LGV-infektiota aiheuttava) C. trachomatis. Tällöin tulee näytteenottoa suunniteltaessa olla yhteydessä molekyylilaboratorioon puhelimitse p. 03 311 76151. LGV-epäilystä on lisäksi hyvä ilmoittaa näytteen lisätiedossa tai paperilähetteellä.
LGV-taudin kliinisiä ilmentymiä voivat olla haavaumat genitaalialueella ja/tai rektaalisesti, sekä nivusilmusolmukkeen lymfadenopatia ja mahdollinen haavauma.