Tulosta

Tutkimus:
DISIALOTRANSFERRIINI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
5.2.2016

4508 • S -DST

Johdanto

Disialotransferriini (DST) on niukkahiilihydraattisten transferriinien eli desialotransferriinin (CDT) päämuoto. Seerumin CDT:n ja DST:n kohoaminen on paras tunnettu alkoholin suurkulutuksen osoitin. DST-määrityksellä saadaan kliiniseen tulkintaan lisäspesifisyyttä, mikäli CDT:n kokonaismäärän immunokemiallinen mittaus ei anna riittävää informaatiota.

Indikaatiot

Täydentävänä jatkotutkimuksena alkoholin suurkulutuksen osoittamisessa, jos CDT-määrityksestä saatu informaatio ei ole tulkinnallisesti riittävä. DST-määritystä voi käyttää myös, mikäli kokonaistransferriinin taso on normaalista poikkeava ja tästä aiheutuu vaikeuksia CDT-tulosta arvioitaessa. Synnynnäisen niukkahiilihydraattisen glykoproteiinisydrooman epäily.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml seerumia

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Näytteen tulee olla perillä alhankintalaboratoriossa viikon kuluessa näytteenottopäivästä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Kapillaarielektroforeesi (CE). Niukkahiilihydraattisista transferriinimuodoista kvantitoidaan ainoastaan DST.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa näytteen saapumisesta alihankintalaboratorioon

Viiteväli

S -DST alle 1.6 %

Tulkinta

Tason 1.6 % ylittävät DST-tulokset tulkitaan positiivisiksi.

Mikäli immunologisella menetelmällä mitattu CDT on ollut lievästi positiivinen ja DST-tulos on välillä 1.3-1.6 %, suositellaan uusintatutkimusta muutaman viikon kuluttua. Mikäli immunologisella menetelmällä mitattu CDT on ollut lievästi positiivinen ja DST on alle 1.3 %, tulos tulkitaan negatiiviseksi.

Päivittäinen jatkuva 50-80 g ylittävä alkoholinkäyttö nostaa disialotransferriinin (DST) pitoisuutta. DST normaalistuu hitaasti alkoholin käytön lopettamisen jälkeen, siten että pitoisuuden puoliintumisaika on noin 15-17 vuorokautta. Väärä positiivinen DST-tulos voi esiintyä harvinaisessa niukkahiilihydraattisessa glykoproteiinioireyhtymässä (carbohydrate deficient glycoprotein syndrome, CDGS).

Kapillaarielektroforeesimenetelmä tunnistaa transferriinin geneettiset variantit ja alihankintalaboratorion ilmoituksen mukaan myös primaariseen biliaaliseen kirroosiin (PBC)  liittyvä transferriinipoikkeavuus näyttää erottuvan alkoholiperäisestä CDT:n ja DST:n kohoamisesta.