Tulosta

Tutkimus:
E-VITAMIINI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
3.12.2015

3169 • fS-E-Vit

Johdanto

Rasvaliukoisten vitamiinien saanti häiriintyy hyvin vähärasvaisen ravinnon takia sekä suoliston imeytymishäiriöissä ja maksataudeissa.

Indikaatiot

Ravitsemustilan seuranta erityisesti suoliston ja maksan sairauksissa. E-vitamiinin puutteen osoittaminen.

Potilaan esivalmistelu

12 tunnin paasto ennen näytteenottoa

Näyteastia

seerumiputki 5/4ml, valolta suojaus

Näyte

1 ml paastoseerumia valolta suojatussa putkessa. Lapsipotilaalta miniminäytemäärä on 0,3 ml paastoseerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy 3 vrk jääkaapissa, lähetetys huoneenlämmössä valolta suojattuna. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna ja lähetys pakastelähetyksenä.

Menetelmä

Nestekromatografinen määritys (HPLC)

Tulos valmiina

Noin viikon kuluttua

Viiteväli

 

1 – 6 v   7 – 21 μmol/l
7 – 12 v 10 – 21 μmol/l
13 – 19 v 13 – 24 μmol/l
yli 19 v 12 – 37 μmol/l

Tulkinta

Aikuisilla alentuneet arvot saattavat johtua mahasuolikanavan sairaudesta, pitkään jatkuneesta letkuruokinnasta tai rasvojen imeytymishäiriöstä. Kohonneita arvoja esiintyy familiaalisessa hyperkolesterolemiassa. Lapsilla alhaisiin arvoihin saattaa liittyä lihas- ja hermotoiminnan häiriöitä.