Kilpirauhanen on kaulan alaosassa molemmin puolin henkitorvea sijaitseva, 20 g painava rauhanen, joka tuottaa tyroksiinihormonia. Aineenvaihduntaa monipuolisesti säätelevä hormoni on ihmiselle välttämätön. Kilpirauhastutkimukset tehdään, jos epäillään kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaa. Tutustu nyt tutkimuksen sisältöön tarkemmin ja lue, millaiset ovat kilpirauhasen viitearvot.
- Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi). Kilpirauhasen tyroksiinin tuotanto voi vähentyä ja lakata, jolloin kyseessä on kilpirauhasen vajaatoiminta.
- Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi). Silloin kun rauhanen tuottaa tyroksiinia liikaa, syntyy kilpirauhasen liikatoiminta.
Tutkimuksen nimi ja lyhenne: TYREOTROPIINI P -TSH
Tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee kilpirauhasen toimintaa. Lyhenne TSH tulee sanoista tyreoideaa (= kilpirauhasta) stimuloiva hormoni. Tyreotropiini on välttämätön kilpirauhashormonin eli tyroksiinin tuotannolle. Tutkimus on perustesti erityisesti epäiltäessä kilpirauhasen vajaatoimintaa, jolloin TSH:n määrä veressä suurenee. P-TSH tutkimuksessa kilpirauhasen viitearvot ovat yli 20-vuotiaalla aikuisella 0.27 – 4.2 mU/l.
Tutkimuksen nimi ja lyhenne: TYROKSIINI, VAPAA P -T4-V
Tutkimus on perustesti epäiltäessä kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaa. Vapaan tyroksiinin pitoisuus laskee kilpirauhasen vajaatoiminnassa ja nousee kilpirauhasen liikatoiminnassa. Kohonneita arvoja voivat aiheuttaa myös hepariinihoito ja suuret salisylaattiannokset. Yleissairauksien yhteydessä voidaan myös tavata kohonneita arvoja. P-T4-V tutkimuksessa kilpirauhasen viitearvot ovat yli 20-vuotiaalla aikuisella 11.0 – 22.0 pmol/l.
Tutkimustulokset
-
Viitearvot
P -TSH
- aikuiset, yli 20 v: 0.27 – 4.2 mU/l
P -T4-V
aikuiset, yli 20 v 11.0 – 22.0 pmol/l
Tutkimuksesta
-
Yleistä
Näyte tulisi ottaa klo 7–14 välillä ja lääkehoidon aikana ennen seuraavaa lääkeannosta. Jos seurantanäyte tulee kyseeseen, TSH:n vuorokausivaihtelun ja tulosten vertailukelpoisuuden vuoksi voi olla perusteltua, että näytteet otetaan yksilökohtaisesti mahdollisimman samaan kellonaikaan.
-
Kuka tulkitsee tutkimustulokseni?
Huomaathan, että tulosten tulkinnasta vastaa aina hoitava lääkäri. Käännythän siis lääkärisi puoleen, mikäli sinulla on tutkimustuloksiin liittyviä kysymyksiä.