Tulosta

Tutkimus:
KOLESTEROLI, HIGH DENSITY LIPOPROTEIINIT

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
14.3.2017

4516 • fP-Kol-HDL

Johdanto

Veren high density lipoproteiinifraktiosta (HDL) noin puolet on lipidejä, joista 30 – 40 % kolesterolia. Toinen puoli muodostuu proteiineista, pääasiassa ApoA1:stä ja ApoA2:sta. HDL:llä on tärkeä tehtävä kolesterolin kuljetuksessa perifeerisistä kudoksista maksaan. Normaalisti 20 – 25 % kolesterolista on HDL-fraktiossa. HDL-kolesterolipitoisuus korreloi ApoA1-pitoisuuteen. Veren HDL-kolesterolipitoisuudella on kliinisesti todettu olevan käänteinen korrelaatio ateroskleroosiriskiin.

Indikaatiot

Hyperlipidemioiden diagnostiikka ja hoidon seuranta.

Näyteastia

Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa, suositellaan paastonäytettä.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy viikon jääkaappilämpötilassa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Entsymaattinen

Tulos valmiina

Arkipäivisin samana päivänä.

Viiteväli

Tavoitetaso on naisilla yli 1.2 mmol/l ja miehillä yli 1.0 mmol/l.

Tulkinta

Käypä hoito -suositus Dyslipidemiat.

Merkittävää ikävaihtelua ei ole todettu. Lapsilla esiintyy yleensä samantasoisia arvoja kuin naisilla. Alhaisia HDL-kolesteroliarvoja esiintyy koronaaritautipotilailla, uremiassa, tyypin 2 diabeteksessa, hypertriglyseridemioiden yhteydessä ja menopaussissa. HDL-tasoa alentaa lisäksi vähäinen fyysinen aktiviteetti, ylipaino ja tupakointi. Sappistaasi aiheuttaa HDL:n muodostumishäiriön, minkä seurauksena sen pitoisuudet ovat usein erittäin matalia.

HDL-kolesterolitasoa kohottavia tekijöitä ovat runsas liikunta, kohtalainen alkoholinkäyttö ja eräät lääkeaineet kuten fenytoiini sekä estrogeeniterapia. Myös tasapainossa olevassa insuliinihoitoisessa diabeteksessä tavataan korkeita arvoja.

Virhelähteet

Metamitsoli (kauppanimi Litalgin®), N-asetyylikysteiini (NAC) ja parasetamolin metaboliatuote N-asetyyli-p-bentsokinoni-imiini (NAPQI) voivat suurina pitoisuuksina häiritä määritysmenetelmää ja aiheuttaa virheellisen matalia tuloksia.