Tulosta

Tutkimus:
LRH-KOE

Luokitus:
Kemia, Potilastutkimukset

Käyttöönottopäivä:
19.7.2012

2263 • Pt-LRH-R

Johdanto

LRH on hypotalamuksen erittämä vapauttajahormoni, joka stimuloi hypofyysin FSH:n ja LH:n eritystä. Annettaessa potilaalle LRH:ta kohoavat plasman FSH- ja etenkin LH-pitoisuudet. Kokeessa mitataan tavallisesti vastetta LH:n erityksessä, mutta haluttaessa mitataan myös FSH, mistä on pyynnössä mainittava erikseen. Lapsipotilaan näytteistä on aina pyydettävä myös FSH. Hypopituitarismiepäilyssä LRH-koe suoritetaan lapsipotilaalla yleensä osana laajaa aivolisäkehormonitutkimusta (ks. Pt-Hypo-RL) ja aikuispotilailla osana TRH-LRH-koetta (ks. Pt-TRH-LRH-R).

Indikaatiot

Hypogonadismi, lähinnä hypofyysi-gonadiakselin toiminnan selvittely. Ennenaikaisen puberteetin erotusdiagnostiikka.

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml,

Lapset: Pikkulasten näytemääristä on tarvittaessa sovittava erikseen, asiakaspalvelu  puh. 03 311 77800

Näyte

4 ml verta / näytteenottokerta. Seerumi erotetaan mahdollisimman pian. Seerumi jaetaan LH- ja FSH-määrityksiä varten yhteen putkeen.

Näytteen säilytys ja kuljetus

Toimitus saman päivän aikana huoneenlämmöss. Säilytys jääkaapissa, lähetys 3 vrk:n sisällä kylmänäytteenä. Pidenpiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna. Saa pakastaa vain kerran!

Menetelmä

Potilas paastoaa edellisestä illasta klo 20 lähtien ja välttää liikkumista. Lapsipotilaalla paasto ei ole välttämätön. Aamulla koe aloitetaan ottamalla potilaasta 0-näytteet. Sen jälkeen ruiskutetaan aikuispotilaan suoneen 100 µg synteettistä LRH:ta (Relefact LH-RH). Lapsipotilaalle annetaan LRH:ta 3.5 µg/kg (maksimiannos 100 µg). Verinäytteet otetaan 20 min ja 60 min kuluttua. Lääkäri suorittaa kokeen.

Tulos valmiina

1 – 2 viikon kuluessa

Tulkinta

Aikuispotilaan LH kohoaa 20 min LRH:n ruiskuttamisesta keskimäärin viisinkertaiseksi perustasoon verrattuna. Aikuisilla LH-vaste on selvästi voimakkaampaa kuin FSH-erityksen lisääntyminen. LH- ja FSH-vaste on voimakkainta ovulaation aikana ja menopaussissa.

Lapsipotilaalla LH- ja FSH-vaste riippuvat iästä ja puberteettistatuksesta. Prepuberteettivaiheen LH- ja FSH-nousu on kokeessa matala (maksimivaste alle 10 U/l). Puberteetin käynnistyessä matalaan LH- ja FSH-perustasoon saadaan LRH-kokeessa selvä stimulaatiovaste. Tytöillä FSH kohoaa yleensä LH:n nousua enemmän. LRH-kokeella voidaan erottaa todellinen ennenaikaisesti käynnistynyt puberteetti erillisestä telarkesta tai adrenarkesta tai kasvaimesta aiheutuneesta ennenaikaisesta puberteetista.

Hypogonadotrooppisissa tiloissa saadaan vaihtelevia LH- ja FSH-tuloksia, eikä erottaminen normaalista aina onnistu.