Maksa-arvot

Maksa-arvot eli maksatutkimukset tarkoittavat laboratoriotutkimusta, joka koskee maksasairauksien diagnostiikkaa ja seurantaa. Maksa-arvo tutkitaan alla esiteltyjen verinäytteiden avulla.

Tutkimuksen nimi ja lyhenne: ALANIINIAMINOTRANSFERAASI P -ALAT

ALAT on lyhenne sanasta alaniiniaminotransferaasi. Se on aminohappojen aineenvaihduntaan liittyvä entsyymi, joka toimii maksasolujen sisällä. ALAT-pitoisuuden määritys on ensisijainen maksasoluvaurion tai -tulehduksen seulontatutkimus. Tutkimus tehdään verinäytteestä.

ALAT-arvo voi nousta useista eri syistä. Nousun voi aiheuttaa ns. rasvamaksa, runsas jatkuva alkoholinkäyttö (ei kaikilla), virusten ja lääkeaineiden aiheuttamat maksatulehdukset, sepsis eli verenmyrkytys, jotkut lihassairaudet, sydämen vajaatoiminta tai munuaisten vajaatoiminta. Maksan ALAT-arvo on viitearvoltaan naisella ≥ 17 v: alle 35 U/l ja miehellä ≥ 17 v: alle 50 U/l.

Tutkimuksen nimi ja lyhenne: ALKALINEN FOSFATAASI P – AFOS

Alkalinen fosfataasi eli AFOS on maksasoluissa toimiva entsyymi. Se reagoi pääasiassa sapen erityksen häiriöihin. Arvo voi nousta myös maksatulehduksissa, mutta vähäisemmässä määrin kuin ALAT. Tutkimusta käytetään pääasiallisesti luuston ja maksan sairauksien diagnostiikassa ja seurannassa. AFOS-tutkimuksessa maksa-arvo on viitearvoltaan yli 18-vuotiaalla aikuisella 35 – 105 U/l.

Tutkimustulokset

 • Viitearvot
  ALANIINIAMINOTRANSFERAASI P -ALAT

  naiset, ≥ 17 v: alle 35 U/l
  miehet, ≥ 17 v: alle 50 U/l

  ALKALINEN FOSFATAASI P – AFOS

  Aikuiset yli 18 v: 35 – 105 U/l

   

Tutkimuksesta

 • Yleistä

  Tutkimus tehdään verinäytteestä. Maksatutkimukset eivät vaadi paastoa tai aamunäytteenottoa.

 • Kuka tulkitsee tutkimustulokseni?

  Huomaathan, että tulosten tulkinnasta vastaa aina hoitava lääkäri. Käännythän siis lääkärisi puoleen, mikäli sinulla on tutkimustuloksiin liittyviä kysymyksiä.