Rasvatutkimus ei ole ainoastaan kolesterolikoe, jossa suoritetaan kolesterolin mittaus. Sen sijaan se sisältää tärkeimmät tutkimukset, joilla selvitetään rasva-aineenvaihdunnan kokonaistilannetta. Rasvat tutkitaan verinäytteestä, joka otetaan 12 tunnin paaston jälkeen – ennen näytteenottoa ei siis saa syödä tai juoda muuta kuin vettä 10-14 tuntiin. Tutustu nyt, millaisia osatutkimuksia kolesterolin mittaus ja rasvatutkimus pitävät sisällään, sekä millaisiin kolesteroli ja triglyseridi viitearvoihin ne nojautuvat

Tutkimuksen nimi ja lyhenne: KOLESTEROLI fP -Kol

Kohonnut kolesteroliarvo on yksi sepelvaltimotaudin vaaratekijä. Muita vaaratekijöitä ovat ylipaino, kohonnut verensokeri ja verenpaine. Suuri kolesterolipitoisuus lisää kolesterolin kertymistä valtimonseinämiin ja edistää verisuonten kalkkeutumista. Henkilön, jolla on kohonnut kolesterolipitoisuus, tulisi hakeutua lääkärin tai terveydenhoitajan arvioitavaksi oikeiden hoitolinjausten tekemiseksi. Kolesteroli viitearvot ovat fP-Kol tutkimuksessa tavoitetasoltaan alle 5.0 mmol/l.

Tutkimuksen nimi ja lyhenne: TRIGLYSERIDIT fP -Trigly

Triglyseridit ovat elimistön tärkein energian varastomuoto ja ne varastoituvat rasvakudoksen rasvasolujen rasvapisaroihin. Suurentunut triglyseridipitoisuus on valtimotautivaaran merkki. Triglyseridi viitearvot ovat tavoitetasoltaan alle 1.7 mmol/l.

Tutkimuksen nimi ja lyhenne: KOLESTEROLI, high density lipoproteiinit fP -Kol-HDL

HDL-kolesteroli eli ”hyvä” kolesteroli kuljettaa kolesterolia pois kudoksista ja verisuonten seinämistä, joten sillä on valtimonrasvoittumistautien suhteen suojaava vaikutus. Kolesteroli viitearvot ovat high density lipoproteiinit fP -Kol-HDL tutkimuksessa tavoitetasoltaan naisilla yli 1.2 mmol/l ja miehillä yli 1.0 mmol/l.

Tutkimuksen nimi ja lyhenne: KOLESTEROLI, low density lipoproteiinit fP-Kol-LDL

LDL eli ”paha” kolesteroli kuljettaa kolesterolia kudoksiin ja verisuonten seinämiin. Kolesteroli viitearvo on low density lipoproteiinit fP-Kol-LDL tutkimuksessa tavoitetasoltaan pienen riskin potilailla alle 3.0 mmol/l, suuren riskin potilailla alle 2.5 mmol/l ja erityisen suuren riskin potilailla alle 1.8 mmol/l.

Tutkimustulokset

 • Viitearvot
  Kolesteroli fP -Kol
  • Tavoitetaso alle 5.0 mmol/l
  Triglyseridit fP -Trigly
  • tavoitetaso alle 1.7 mmol/l
  Kolesteroli, high density lipoproteiinit fP -Kol-HDL
  • Tavoitetaso on naisilla yli 1.2 mmol/l ja miehillä yli 1.0 mmol/l.
  Kolesteroli, low density lipoproteiinit fP-Kol-LDL
  • Tavoitetaso pienen riskin potilailla on alle 3.0 mmol/l,
  • suuren riskin potilailla alle 2.5 mmol/l ja
  • erityisen suuren riskin potilailla alle 1.8 mmol/l.

Tutkimuksesta

 • Yleistä - muista olla syömättä ja juomatta

  Rasvat tutkitaan verinäytteestä, joka otetaan 10-14 tunnin paaston jälkeen. Huomaathan myös, että liian pitkä paastoaika voi vaikuttaa tutkimustuloksiin, joten ole syömättä ja juomatta suositeltu aika ennen näytteenottoa (vettä saa juoda normaalisti).

  Aamulla voit ottaa lääkkeesi tavalliseen tapaan. 

  Paaston vuoksi tutkimus suositellaan tehtäväksi aamuaikaan.

 • Kuka tulkitsee tutkimustulokseni?

  Huomaathan, että tulosten tulkinnasta vastaa aina hoitava lääkäri. Käännythän siis lääkärisi puoleen, mikäli sinulla on tutkimustuloksiin liittyviä kysymyksiä.