Palvelun kuvaus

Heikentynyt sokerinsieto tarkoittaa sokeriaineenvaihdunnan häiriötä, jossa elimistön kyky käsitellä ruoan mukana tulevaa glukoosimäärää on heikentynyt, mutta paastotilassa sokeri pystyy normaalin rajoissa. Vaikka paastotilassa veren glukoosi on normaali, ruoasta tuleva hiilihydraattilasti on elimistölle liikaa ja verensokeri nousee liian korkealle. Tätä voidaan tutkia sokerirasituskokeella.

Noudata valmistautumisohjeita ja varaa käyntiin aikaa 2 ½ tuntia.

Tutkimukseen valmistautuminen

  • Yleistä
    • Kokeella mitataan elimistön kykyä tasapainottaa veren sokeripitoisuutta silloin, kun nautitaan sokeria sisältävää juomaa tai ruokaa.
    • Välttäkää fyysistä rasitusta välittömästi ennen koetta ja kokeen aikana.
    • Jotta glukoosikokeen tulos olisi mahdollisimman oikea, ruokavalion tulisi sisältää riittävästi hiilihydraatteja (leipä, peruna, sokeri) koetta edeltävinä päivinä.
  • Saako koetta edeltävänä iltana syödä normaalin iltapalan?

    Saa ja pitää. Liian pitkä paasto vaikuttaa häiritsevästi kokeeseen. Ennen tutkimusta tulee olla syömättä ja juomatta 10-14 tuntia. Lasillisen vettä voi juoda.

Sokerirasitustutkimus

  • Mitä tutkimuksessa tapahtuu?
    • Paastoverinäytteenoton jälkeen saat juotavaksi glukoosiliuosta. Liuos tulee juoda noin 5 minuutin aikana.
    • Verinäytteet otetaan joko 1 ja 2 tunnin tai ainoastaan 2 tunnin kuluttua glukoosiliuoksen nauttimisesta. Verinäytteet otetaan joko laskimosta tai sormenpäästä, joka kerran samalla tavalla.

Tulokset

  • Kuka tulkitsee tulokseni?

    Huomaathan, että tulosten tulkinnasta vastaa aina hoitava lääkäri. Käännythän siis lääkärisi puoleen, mikäli sinulla on tutkimustuloksiin liittyviä kysymyksiä.