Kilpirauhastutkimukset

Kilpirauhastutkimukset

Kilpirauhastutkimukset tehdään, jos epäillään kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaa. Näyte otetaan klo 7–16 välillä. Kilpirauhastutkimukset eivät vaadi paastoa. Jos sinulla on kilpirauhaslääkitys, älä ota lääkettä näytteenottopäivänä ennen näytteenottoa. Seurantakokeissa on hyvä käydä aina samaan kellonaikaan, jotta tulos on vertailukelpoinen. Tulosten tulkinnasta vastaa aina hoitava lääkäri.

Tutkimuksen nimi ja lyhenne: TYREOTROPIINI P -TSH

Tyreotropiini (TSH) on aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee kilpirauhasen toimintaa. Tyreotropiini on välttämätön kilpirauhashormonin eli tyroksiinin tuotannolle. Tutkimus on perustesti erityisesti silloin, kun epäillään kilpirauhasen vajaatoimintaa, jolloin TSH:n määrä veressä suurenee.

P -TSH tutkimuksessa kilpirauhasen viitearvot ovat

  • 20–59-vuotiaat 0.5–4.0 mU/l
  • 60–69-vuotiaat 0.5–4.3 mU/l
  • 70–79-vuotiaat 0.5–5.9 mU/l
  • Yli 80-vuotiaat 0.5–7.5 mU/l

Tutkimuksen nimi ja lyhenne: TYROKSIINI, VAPAA P -T4-V

Tyroksiini on kilpirauhashormoni. Tutkimus on perustesti silloin, kun epäillään kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaa. Vapaan tyroksiinin pitoisuus laskee kilpirauhasen vajaatoiminnassa ja nousee kilpirauhasen liikatoiminnassa. P -T4-V tutkimuksessa kilpirauhasen viitearvot ovat yli 20-vuotiaalla 11.0–22.0 pmol/l.