Näytteen käsittely

Näyte pakataan sellaisenaan erityiseen hemostaasinäytteille tarkoitettuun kuljetuspakkaukseen mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Näytettä voi säilyttää huoneenlämmössä ennen kuljetuspakkaukseen siirtämistä enintään yhden tunnin. Näytettä ei saa säilyttää kylmässä (<8 °C, jääkaappi, jäävesi) tai kuumassa (lämpökaappi tms.).

 

Kuljetuspakkaus

Näytteiden kuljettamisessa tulee käyttää tarkoitukseen validoitua kuljetuspakkausta, jossa juuri otetun tai huoneenlämpöisen näytteen lämpötila pysyy 8 tunnin ajan 8-12 °C:ssa. Kuljetuspakkaukseen pakataan pakastimessa (-20 °C, huom! ei kylmemmässä) esijäädytetyt kylmävaraajat. Pakastettu kylmävaraaja jäähdyttää styroxpakkauksen sisätilan ja näytteen sekä ylläpitää saavutetun lämpötilan hyvin ympäristön lämpötilasta riippumatta.

Vaihtoehtoisesti näyte voidaan kuljettaa huoneenlämmössä, jos se on perillä laboratoriossa 4 tunnin kuluessa näytteenotosta.

Pakkauksia voi tilata osoitteesta materiaalit@fimlab.fi

 

Lähettäminen

Jäähdytetyssä kylmäpakkauksessa lähetetyn näytteen tulee olla pääkaupunkiseudun Hemostaasilaboratoriossa 8 tunnin kuluessa näytteenotosta. Jos näyte lähetetään huoneenlämmössä, näytteen tulee olla laboratoriossa 4 tunnin kuluessa näytteenotosta. Lisäksi näytteen ottaminen ja lähettäminen on suunniteltava niin, että se on perillä laboratoriossa arkisin klo 8-18. Käsittelyn nopeuttamiseksi toivomme asiakkaan faksaavan lähetyspäivän aamuna laboratorioon (faksi 09 4257 8281) seuraavat näytettä koskevat tiedot: täytetty lähete, kuljetustapa ja näytteen saapumisaika Helsinkiin. Mikäli vastaus halutaan kiireellisenä, lähetteeseen on merkittävä puhelin- ja faksinumero, johon vastaus halutaan.

Kiireelliset vuototaipumukseen liittyvät tutkimukset voidaan tehdä saman päivän aikana ilman erillistä sopimista, jos näyte on perillä laboratoriossa klo 14 mennessä. Tukostaipumukseen liittyviä tutkimuksia ei pääsääntöisesti tutkita kiireellisesti. Päivystyksellisten näytteiden tutkimisesta ja lähettämisestä tulee sopia etukäteen Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorion lääkärin kanssa laboratorion aukioloaikoina (p. 044 472 8393). Muina aikoina vain akuutit ja päivystykselliset asiat numeron 03 311 76536 kautta (Fimlab Tampere 24/7).

 

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio p. 044 472 8393, fax 09 4257 8281

Avoinna ma-pe klo 8-18

Kiireettömät asiat: hemostaasilaboratorio@fimlab.fi

(Muina aikoina vain akuutit ja päivystykselliset asiat p. 03 311 76536 / Fimlab Tampere 24/7.)

 

Lähetysosoite

Fimlab, Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio

Vernissakatu 1

01300 Vantaa