Plasma- ja seeruminäytteiden manuaalinen esikäsittely
Tässä ohjeessa kuvataan plasma- ja seeruminäytteiden yleinen manuaalinen esikäsittely sekä kylmänäytteenottoa vaativien näytteiden käsittely. Tutkimuskohtaiset käsittelyohjeet tarkastetaan aina tutkimusohjekirjasta.
Sentrifugointi
Plasma- ja seeruminäytteet sentrifugoidaan pääsääntöisesti asetuksilla
2000 x G (RCF), 10 minuuttia, +20 °C.
Tästä säännöstä poikkeavat erityiskäsittelyä, kuten kylmänäytteenottoa, vaativat näytteet.
Näytteen sentrifugoinnissa tulee aina käyttää putkelle ja roottorille sopivaa adapteria.
Erottelu
Plasma tai seerumi pipetoidaan muovisella Pasteur-pipetilla huolellisesti rajapintaa (solufraktio/geeli) koskettamatta Fimlabin hyväksymään tehdaspuhtaaseen sekundääriputkeen (Greiner Bio-One Vacuette Secondary Tube Multiplex PP, tuotenumero 459001 tai Sarstedt SC Tube, tuotenro 60.504.015 ja kierrekorkki, tuotenumero 65.163) tai laite-/tutkimuskohtaisessa ohjeessa määriteltyyn vaihtoehtoiseen astiaan. Sentrifugoidusta geeliputkesta näyte voidaan myös kaataa.
Mikroputkista plasma tai seerumi erottellaan kuten normaalikokoisista putkista muovisella Pasteur-pipetilla. Hukan vähentämiseksi pienten näytemäärien erottelussa voidaan käyttää lasista Pasteur-pipettia.
Eroteltu fraktio analysoidaan joko sellaisenaan tai jatkokäsitellään tutkimusohjeen mukaisesti.
Kylmänäytteenotto ja näytekäsittely
Kylmänäytteenotolla tarkoitetaan näytteen ottamista jääkaappikylmään putkeen sekä näytteen säilyttämistä kylmässä (~+4 °C) ennen sentrifugointia. Näytteenoton jälkeen putki sekoitetaan ja asetetaan joko kylmägeeliin tai jäämurska-vesihauteeseen siten, että putki ei ole suorassa kosketuksessa kylmälähteeseen. Näyte toimitetaan kylmässä säilyttäen sentrifugoitavaksi mahdollisimman pian.
Plasmanäytteet voidaan sentrifugoida heti, kun niiden katsotaan olevan ”jääkaappikylmiä”. Seeruminäytteiden annetaan hyytyä kylmässä vähintään 60 minuuttia, minkä jälkeen ne ovat valmiita sentrifugointiin.