Pris på undersökningen: 42,00 €

Ett gynekologiskt cellprov, dvs. papa-prov, är en screeningundersökning av livmoderhalscancer. Livmoderhalscancer kan kontrolleras väl genom screening, eftersom cancerns utveckling tar flera år och har förstadier som går att identifiera med mikroskop.

Den viktigaste orsaken till livmoderhalscancer är HPV-virus hos människan (Human Papilloma Virus), även känt som vårtvirus och kondylomvirus. Uppkomsten av cancer påverkas dessutom av andra riskfaktorer, såsom tidigt inlett sexualliv, flera partner och rökning. Cancerfall förekommer mest i befolkningsgrupper som inte deltar i screeningarna.

Tidsbokning till papa-prov är obligatoriskt. 

Läs mera: Gynekologisk provtagning


Gynekologiskt cellprov

Förkortning: Pt-Papa-1 
Undersökningsnummer: 4044

I ett gynekologiskt cellprov (papa) undersöks celler som tagits från slidan, livmodermunnen och livmoderhalskanalen. Gynekologiska cellprov kan inte tas under menstruation. Det krävs en separat tidsbokning för undersökningen. Var beredd på att besvara vissa förhandsfrågor (bl.a. senaste menstruation, hormonell e.dyl. behandling).

Svaret blir klart cirka en månad efter provtagningen. I resultatet bedöms bl.a. provtagningens framgång och eventuella cellförändringar. Resultatet tolkas av en läkare, så efter att du fått resultatet ska du kontakta din behandlande läkare.