Pris på undersökningen: 15,20 €

Beställ fettundersökningarna förmånligt utan läkarremiss

Beställ undersökningen av fettvärden och kolesterolmätningen enkelt genom att lägga till undersökningen i din personliga remiss nere på sidan. Du behöver ingen läkarremiss för undersökningen, utan du kan själv beställa undersökningar som ingår i OmaLabras urval. Du kan själv välja laboratoriet och tidpunkten enligt ditt läge och din tidtabell.

Undersökningen av fettvärden är inte endast ett kolesterolprov, utan omfattar de viktigaste undersökningarna för att utreda helhetssituationen för fettomsättningen.

Fetterna undersöks från blodprov som tas efter 12 timmars fasta. Ät inget och drick inget annat än vatten på 12 timmar före provtagningen. På morgonen kan du ta dina läkemedel som vanligt.

Om du vill får du resultaten från fettundersökningarna per SMS till din mobiltelefon. Meddela detta till skötaren genast när du går till provtagningen, så att hen kan registrera ditt mobiltelefonnummer i systemet innan din beställning sparas.

Obs! Undersökningsbeställningen innefattar inte tidsbokning till laboratoriet. När du beställt undersökningarna ska du ännu boka tid till vårt närmaste laboratorium.

Läs mera: undersökningar av fettvärden och kolesterolmätning


Kolesterol

Förkortning: fP-Kol
Undersökningsnummer: 4515

Ett förhöjt kolesterolvärde är en riskfaktor för kranskärlssjukdom. Andra riskfaktorer är övervikt, förhöjt blodsocker och blodtryck. Högt kolesterol ökar ansamlingen av kolesterol i artärväggarna och främjar åderförkalkning. En person med förhöjt kolesterol bör uppsöka en läkare eller hälsovårdare som bedömer vilka riktlinjer som är rätta för behandlingen


Kolesterol, high density-lipoproteiner

Förkortning: fP-Kol-HDL
Undersökningsnummer: 4516

HDL-kolesterol eller ”bra” kolesterol transporterar kolesterol bort från vävnaderna och blodkärlsväggarna, och har en skyddande effekt mot åderförkalkning.


Kolesterol, low density-lipoproteiner

Förkortning: fP-Kol-LDL
Undersökningsnummer: 4599

LDL eller ”dåligt” kolesterol transporterar kolesterol i vävnaderna och blodkärlsväggarna.


Triglycerider

Förkortning: fP-Trigly
Undersökningsnummer: 4568

Triglycerider är kroppens viktigaste energilagringsform och energi lagras i lipiddropparna i fettvävnadens fettceller. En förhöjd triglyceridhalt är ett tecken på en risk för kranskärlssjukdom.